2021-07-05

Jegyzetek a salzburgi ISDE12, agit2021 és GI-Forum mai eseményeiről

Az ötnapos salzburgi térinformatikai héten (ISDE12, agit2021, GI_Forum) ma műhely jelleggel, személyes és on-line részvétel mellett hangzottak el előadások.

Magam a jövőbe tekintő szekcióra voltam kíváncsi, ahol az ausztrál Cheryl Desha  moderálása mellett elsőként Alessandro Annoni, az ISDE elnöke aBarbara Ryan, a GEO Titkárság volt igazgatója, a World Geospatial Industry Council ügyvezető igazgatója, az ISDE ’Industry Engagement’ munkacsoport (WG2) társelnöke tartott előadást Value and Opportunity of GeoAI in Enabling ’Digital Earth’ Pursuits címmel.

A GeoAI egy egyre erősödő tudományos diszciplina, amely a tértudomány, a mesterséges intelligencia (MI) és gépi tanulás, az adatbányászat és nagyteljesítményű számítástechnika innovatív megoldásait ötvözi, hogy tudást nyerjen az egyre hatalmasabb mennyiségű téradatból. Áttekintette 12 kiválasztott ország és az EU viszonylatában az MI területén a stratégiai dokumentumok, törvények, szabályozások, irányelvek és útmutatók meglétét.

Az amerikai kongresszus szerint az MI a társadalom minden szektorát érinteni fogja várt és nem várt módon egyaránt.


 


        

 

 

 

 

 A kormányzatok felé megfogalmazott ajánlások

                           

 

 

 

 A WGIC dokumentum elérhetősége 

Max Craglia (JRC) a digitális átalakulás új lehetőségeiről és kihívásairól beszélt.

összefüggéseit és a várható paradigmaváltást illetően:

Sokatmondó összefüggések az MI, a digitális átalakulás és a geopolitika kontextusában

 

Egyfajta paradigmaváltás várható az MI és az adatok kapcsolatában

Az EU-ban négy dokumentum készült el vagy vár kiadásra a témakörökben:

·      Fehér Könyv az MI-ről,

·       Európai adat-stratégia

·      Törvény az MI-ről

·      Törvény az adatkormányzásról.

2018-ban az EU már megfogalmazta a hiteles MI alapjául szolgáló etikai elveket.

A digitális átalakulás kormányzása több mint az adatkormányzás. Ennek részleteivel foglalkozik egy 3-éves EU projekt (DigiTranScope):

Többek között a digitális ikrek és a játszás, az MI támogatta poltikatervezés és kiértékelés, valamint a szintetikus népesség modellezés.

Kitért a formálodó adatkormányzási modellek bemutatására. Míg az ISDE WG2 az iparral való együttműködést célozza, az általa vezetett WG3 munkacsoport az adatkormányzás és MI etika kérdéseivel foglalkozik az ipar, kormányzat, akadémia és civil szféra álláspontjainak figyelembevételével. A csoport munkájához örömmel várnak hozzájárulókat.



 Az ISDE WG2 ipari és WG3 adat/etikai munkacsoportok műhelyén MFTTT WG4SDG mezben

 

Végül Harsha Madiraju, a WGIC társ-igazgatója mutatta be a leglényegesebb MI/ML trendeket, a szokványos GeoAI felhasználási eseteket, a technológiai előrehaladást és az ipart érintő félelmeket.

A szemantikus földmegfigyelési adatkocka prototípusát a Sen2Cube.at szakemberei, Martin Sudmann és munkatársai mutatták be. Világszintű különlegessége a szemantikus tartalom alapú közel valós idejű lekérdezés. Adatkocka rendszere a CEOS ODC nyílt adatkockája. A bemutató ausztriai térségekben végzett elemzéseket szemléltetett


 A Sen2Cube.at koncepciója

 

Az előadásokat követő vitában az MI kapcsán a bizalom, az átláthatóság, az ellenőrizhetőség, a felhasználói visszacsatolás szükségessége mind előjött (A.Annoni, B.Ryan). Ez utóbbi aláhúzza a felhasználók bevonásának szükségességét. A technológia maga is hasznosítható az alkalmazott MI integritásának ellenőrzésére. Óvatosan a népszerűséggel, hiszen az manipulálható már a hirdetéseken keresztül is (M.Craglia). A játékipar, az ipar-ipar partneri együttműködése alapvető az időveszteségek elkerülése érdekében (H.Madiraju). Megjegyzem az ISPRS legendás alakjai és egykori elnökei Shunji Murai és Armin Grün már 20 évvel ezelőtt a tudományt bevitték a játékiparba. A játékipar eredményeiben szerepe van a digitális föld technológiáknak, míg sokak szerint már ma a tudományt segítik a játékipar elért eredményei (H.Madiraju, A.Annoni, M.Craglia). A vitát kiválóan moderálta Cheryl Desha, aki a firenzei ISDE 11 szimpóziumon az MFTTT WG4SDG előadásának szekcióját is vezette.

 

Gyors összeállítás az MFTTT WG4SDG számára

Remetey-Fülöpp Gábor

2021. július 5.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése