2021-10-29

A GEO EO4SDG munkacsoport kísérőrendezvénye a COP-26 éghajlatváltozási csúcson Glasgowban (okt.31-nov. 12)

A meghívó két napja érkezett Dr. Argyro Kavvadától, aki a nemzetközi kormányközi szervezet, a 100+ országot tömörítő Földmegfigyelések Csoport (GEO) EO4SDG kezdeményezésének ügyvezetője. 


Az EO4SDG munkacsoport meghívásos, hibrid ülésére (részben on-line résztvevőkkel, de akár személyes részvétellel) november 2-án kerül sor. A COP-26 célkitűzéseit támogató témája a városok, emberi települések fenntarthatóságát elősegítő, földmegfigyelési (egyben geoinformatikai) eszközkészlet bemutatása, melyet az elmúlt évben dolgoztak ki az ENSZ HABITAT és más kompetens szervezetek együttműködésével. 

Az EO4SDG kezdeményezés tevékenységét az MFTTT WG4SDG Dr. Mihály Szabolcs vezette munkacsoportja hosszú évek óta, partnerként követi nyomon és az információ megosztásával kíván hozzájárulni a hazai műhelyek tájékoztatásához. 

Az MFTTT elnöke és a WG4SDG vezetője legutóbb éppen a GEO ajánlására adott részletes tájékoztatást a COP-26 témában illetékes ITM összekötőnek a földmegfigyelési és térinformatikai infrastruktúra (adatok, szolgáltatások, alkalmazási képességek) hasznosságáról. A megküldött anyag az MFTTT WG4SDG és meghívott szakértői együttműködésében készült. 

Az MFTTT WG4SDG többéves, nemzetközileg is elismert tevékenysége, valamint különösen a Big Earth Data nemzetközi szaklap különszámában, augusztusban megjelent cikke nyomán, munkacsoportunk vezetőjét Dr. Mihály Szabolcs c. egy.tanárt az International Research Center of  Big Data for Sustainable Development Goals kutatóközpont főigazgatója GUO Huadong akadémikus meghívta az intézmény nemzetközi tanácsadó testületébe! Ez nagy siker és ígéretesen elősegítheti földmegfigyelési, geoinformatikai szakterületeink még szorosabb bekapcsolódását a felgyorsuló, nemzetközi folyamatok nyomon követésébe, ami a sikeres (win-win) nemzetközi együttműködések, programokban való részvételek egyik előfeltétele.

Az alapok stabilak, hiszen GUO akadémikus és köre pld. WANG Changlin professzor a Digitális Föld Nemzetközi Társaságban 2003 óta szerzett kinyilvánítottan jó tapasztalatokat magyar szakemberek hozzájárulását illetően akár a vezetőségben, akár az International Journal of Digital Earth (IJDE) szaklap szerkesztőbizottságában. Ez utóbbi hely magyar oldali megőrzésének előkészítése is bíztatóan alakul.

A genfi GEO Titkárság felhívása nyomán itt a link, amely a földmegfigyeléssel összefüggő COP-26 események követéséhez ad támpontot: https://earthobservations.org/geo_blog_obs.php?id=532

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése