2021-10-07

Az EARSC Café mai programjában a GEO-ról - MFTTT WG4SDG hozzászólással

Az Európai Távérzékelési Vállalkozások Társulásának korábbi főtitkára Geoff Sawyer beszélgető partnere ezúttal Yana Gevorgyan, a genfi székhelyű kormányközi Földmegfigyelési Csoport (GEO) idén nyáron hivatalba lépett igazgatója volt.


A korábban NOAA tisztségviselő örmény földön született, nemzetközi politikatudomány képesítéssel a Vöröskeresztnél kezdett dolgozni, a tudománnyal kevés, az emberekkel annál több gyakorlati tapasztalatot gyűjtött.

Elődjei, a kutató José Ashache, a sikeres szakpolitikus Barbra Ryan, valamint az 'open data/science' szószólója, a gyakorlati földmegfigyelési szakember Gilberto Camarra vezetésével felépített szervezet a kutatási eredményeknek az üzemszerű gyakorlati szolgáltatásban való hasznosítása célkitűzését követi 

Ez pedig nem megy az ipar/űripar eddigieknél nagyobb mértékű bekapcsolása nélkül. A B2B mellett a hangsúly itt a B2G (vállalkozások-kormányzat közötti) együttműködésre helyezendő. Kívánatos az együttműködés folyamatossága, az évenkénti találkozók akcióin felül.

Kulcskérdés a finanszírozási források megtalálása. Legutóbb az éghajlatváltozással összefüggő politikák és finanszírozását tekintette át egy többnapos GEO on-line műhely.  Elhangzott, hogy pld a FIRE-Fórum nem csupán az érdeklődők tájékoztatását szolgálja a legfrissebb eredményekről és lehetőségekről, de elősegíti a felhasználók igényeinek megismerését is. Mindazonáltal bátorítani lenne szükséges a földmegfigyelési információs szolgálatokat annak érdekében, hogy tegyék lehetővé, hogy képességeiket a közszféra még szélesebb körben hasznosíthassa. Megfigyelhető a hagyományos téradat infrastruktúráktól az 'elemzéskész' adatok szolgáltatása felé való eltolódás igénye és trendje.


A chat-csatornán megfogalmazott hozzászólásomat látva a házigazda név szerint kért annak szóbeli kifejtésére. Kérdésemet a GEO Titkárság igazgatójához intéztem, aki azt jól értvén, rámutatott, hogy a fenntartható fejlődési célok elérésének teljesítéséhez szükséges földmegfigyelési/geoinformatikai támogatás többet jelent az elvárt monitoring és jelentéskészítés támogatásánál. Hamarosan még szorosabb intézményközi kapcsolatok kiépítésére lesz szükség a statisztikai hivatalok fokozott bevonásával. Yana Gevorgyan rákérdezvén, hogy az MFTTT mit jelöl, ez jó alkalmat adott szakmai szervezetünk teljes megnevezésére is. 

A GEO igazgató elmondta, hogy a globális projektek egyre inkább kiszolgálják a helyi felhasználókat/döntéshozókat,  hiszen az akciók zöme helyben történik 'Think globally act locally'. GEO ezt szerszámos ládákkal (pld. az alkalmazkodó városok tématerület számára), gyakorlati útmutatókkal segíti elő (pld fejlődő országok esetében a nemzeti szintű növénymonitoring témakörben).

Szó esett még arról, a GEO hogyan készül a COP26 találkozóra. Yana Gevorgyan elmondta, hogy körlevelet intéztek 100+ tagországi összekötőjüknek és 130 együttműködő szervezetüket is felkérték, lépjenek kapcsolatba a megadott nemzeti klíma-koordinátorokkal, figyelmébe ajánlva a földmegfigyelési képességeket és lehetőségeket.  Ezzel kapcsolatban az MFTTT elnöke Ádám József akadémikus úr és Dr.. Mihály Szabolcs az MFTTT WG4SDG vezetője ennek a felkérésnek eleget téve éppen ezen a héten adott tájékoztatást az ITM illetékese felé. Erről a lépésről még ezen a héten válaszlevélben kap tájékoztatást a GEO Titkárság.

A mai EARSC Café on-line találkozóról előzetes tájékoztatást kaptak a KKM által a novemberi GEO plenáris ülésre delegált hazai szakemberek.

Az 54 résztvevő között még Dr. Rakonczay Zoltán nevével találkoztam, aki az Európai Bizottság  brüsszeli Kutatási Főigazgatósága részéről jelentkezett be.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése