2022-11-07

A Digitális Föld jövőképének fejlődése (1998, 2012, 2022)

 

Illusztráció: Buckminster Fuller ’Geoid napelemes kísérleti házzal’ alkotása, amely 1967-ben a Montreáli Világkiállításra épült. (A képet Jade Doskow 2012-ben készítette.)

Buckminster Fuller nyomdokain Al Gore, az amerikai szenátus egykori Tudományos, Technológiai és Űrkutatási Bizottságának vezetője, később az USA alelnöke 1998-ban tartott egy nagyhatású beszédet, melyben felvázolta a Digitális Föld jövőképét. Ennek nyomán a témában kétévenként szimpóziumot szervezett a Kínai Tudományos Akadémia (KTA) és 2006-ban jogilag is megalakult a Digitális Föld Nemzetközi Társaság (ISDE), melynek első elnöke a KTA elnöke volt.

2012-ben egy a témának szentelt pekingi műhelyen az ISDE vezetése visszatért a Digitális Föld jövőképére,  2020-ig előre tekintve. 2021-ben on-line találkozó keretében az ISDE ismét foglalkozott a jövőképpel, most már 2030-ig vizionáltak a felkért résztvevők. A szövegtervezet végső alakítása várhatóan ez év végére befejeződik Alessandro Annoni ISDE elnök vezetésével.

Az ISDE a párizsi székhelyű Nemzetközi Tudományos Tanács (ISC) tagja, a genfi székhelyű GEO kormányközi Földmegfigyelési Csoport együttműködő tagja, nívós tudományos szaklapok (IJDE és JBED) gondozója és szoros kapcsolatban áll a 2021-ben létrehozott pekingi Big Data a Fenntartható Fejlődésért Nemzetközi Tudásközponttal (CBAS). Mindezekben a tevékenységekben 2003 óta játszottak, illetve játszanak ma is szerepet magyarok, a HUNAGI, FÖMI, Celk Center, az MFTTT WG4SDG valamint a Debreceni Egyetem szakemberei.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése