2022-11-30

Összefoglaló 'A tudománytól a zéró szennyezési akciókig' témakörben lezajlott UNEP - EU on-line esemény mai, második napjáról

Az Európai Tanács cseh elnöksége égisze alatt szervezett on-line találkozó weboldala: http://tiny.cc/SciencetoZeroPollution

Nem kétséges, hogy a 'zéró szennyezés' témakör szorosan kapcsolódik az ENSZ Agenda 2030 Fenntartható Fejlődési Célok több célterületéhez és a megvalósításban a földmegfigyelés és térinformatika teljes mértékben jelen van. Ezért is készült figyelemfelhívó összefoglaló az MFTTT WG4SDG számára.

Az ülést Luc Bas, az Európai Környezeti Ügynökség koordinációs és stratégiai részlegének vezetője nyitotta meg és moderálta 70+ résztvevővel.

Alphonce Munyao Muia az ENSZ Környezeti Program (UNEP) szakbizottsági tagja felvezető előadásában annak a reményének adott kifejezést, hogy a témakör találkozóin, munkájában egyre több fiatal részvételére számíthatnak, hiszen a politikai döntések jövőbeni kihatása elsősorban a fiatalokat érinti majd.

Andrea Hinwood az UNEP vezető kutatója statisztikát közölt pld a légszennyezettség világhelyzetéről. 2019-ben a világon a népesség 92%-a olyan helyen élt, ahol a levegő finomszemcsés szálló por (PM) mennyisége a 2,5 mikrométernél kisebb, PM2,5 WHO határértékét meghaladta. Előrejelzések szerint, amennyiben nincs változás a jelenlegi politikában, a PM2,5 értékek 2030-ig 50%-kal emelkedhetnek.

Rövid kitérő: jelen emlékeztető írása közben utánanéztem:

„Az Európai Unióban a PM2,5-koncentráció egy évre vonatkozó egészségügyi határértéke 25 mikrogramm köbméterenként (μg/m3), az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott határérték pedig 10 μg/m3. A PM2,5-re nincs hivatalos órás vagy napi egészségügyi határérték, azonban azt, hogy mennyire veszélyes az emberi egészségre, jól mutatják az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai, amelyek szerint az Európai Unióban több mint 400 000, Magyarországon közel 13 000 ember veszti idő előtt az életét minden évben a PM2,5-szennyezés miatt.” (Forrás: Levegő Munkacsoport, 2020.04.20)

Az IQAir egész világra kiterjedő statisztikája szerint pld. Magyarországon 2021-ben az éves átlagos PM2,5 érték x3.1 volt. A honlapon a légminőségi index (US AQI) értékek valós időben, településekre vonatkozóan olvashatóak

Mit jelent az US AQI? The Air Quality Index (AQI) is used for reporting daily air quality. It tells you how clean or polluted your air is, and what associated health effects might be a concern for you. The AQI focuses on health effects you may experience within a few hours or days after breathing polluted air. EPA calculates the AQI for five major air pollutants regulated by the Clean Air Act: ground-level ozone, particle pollution (also known as particulate matter), carbon monoxide, sulfur dioxide, and nitrogen dioxide. For each of these pollutants, EPA has established national air quality standards to protect public health Ground-level ozone and airborne particles are the two pollutants that pose the greatest threat to human health in this country. Forrás: https://www.weather.gov/safety/airquality-aqindex

Andrea Hinwood előadásában hasonlóan riasztó a globális műanyag termelésre vonatkozó, 2050-re becsült éves 1100 millió tonna mennyiség a Plastics Europe 2019-es tanulmánya szerint. Más források 760 millió tonna mennyiséget prognosztizálnak melyből 11 millió tonna jut az óceánokba.

Az előadófelhívta a figyelmet arra, hogy 2023. január 30-február 3 között Bankok lesz a helyszíne az UNEP ad-hoc ’Tudomány-Politika Panel’ elnevezésű nyíltvégű munkacsoport találkozójának, mely interneten is követhető lesz. Bejelentette, hogy éppen ezekben a napokban az uruguay-i Punta del Estében népes részvétellel folyik az első Kormányközi Tárgyalások Bizottsága (INC) ülése a Globális Műanyag Egyezményről UNEP részvétellel.

Az 5. ENSZ Környezeti Közgyűlés határozott (UNEA 5.2) 2022 februárjában Nairobiban arról, hogy kíséreljek meg egy IPCC-típusú tudománypolitikai panel létrehozását 2024 végéig.

Maria Neira, a közegészségügy területén a WHO ’környezeti és társadalmi egészségbefolyásoló tényezők’ részlegigazgatója az akciókra mozgósító pozitív kommunikációt javasolja, mert ezzel lehet motiválni a polgárokat. Az ezzel ellentétes apokaliptikus hírek az emberekre inkább bénítóan hatnak. Fontos a polgárokkal való kommunikációban a visszajelzések lehetővé tétele és felhasználása.

Joachim D’Eugenio, a DG ENV zéró szennyezési szakpolitikai tanácsadója kiemelte, hogy a tényadatokban nincs hiány, most már az akciókra kell összpontosítani. December elején a DG ENV és a JRC beszámol a legfrissebb tudományos ismeretekről a Globális Műanyag Panelben.

Miroslav Havránek, a Cseh Környezeti Információs Ügynökség igazgatója az integrált kutatások jelentőségét emelte ki. Szerinte híd építendő a kutatók és a politikai döntéshozók közé, mert a tudományos eredmények megértetése a politikusokkal általában nem várható el a tudósoktól hatékonyan ez tájékozott infuenszerektől várható el. Eszközként eredményesen használható a közösségi háló. Ugyanakkor, nem elegendő a politikusokat felvilágosítani, az őket megválasztó polgárok tájékoztatása is lényeges.

Az UNEP GEN részéről Marina Garlatti közreadta az  "Actions on Air Quality: A Global Summary of Policies and Programmes to Reduce Air Pollution" dokumentum elérhetőségét https://www.unep.org/resources/report/actions-air-quality-global-summary-policies-and-programmes-reduce-air-pollution

 Az UNEP 'Science-Policy-Panel' hozzájárulása a kémiai szerek és a hulladék helyes szennyezésgátló kezeléséhez itt található:

Az EU 2022. december 14-én mutatja be és vitatja meg a Zéró szennyezés és az érdekelt/érintett szereplők konferenciáját:  https://environment.ec.europa.eu/events/zero-pollution-stakeholder-conference-2022-12-14_en  

Az esemény távolról is követhető lesz:  https://webcast.ec.europa.eu/zero-pollution-stakeholder-conference-2022-12-14 

Korábbi rendezvény a “Zero Pollution Monitoring and Outlook” témakörben  https://environment.ec.europa.eu/news/zero-pollution-monitoring-and-outlook-workshop-2022-05-25_en

Randy Olsen intelemét adta közre a moderátor Luc Bas a résztvevők számára:  

https://www.amazon.com/Dont-Be-Such-Scientist-Substance/dp/1597265632


 

Köszönet Palya Tamásnak, aki a mai eseményre felhívta a figyelmet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése