2010-04-11

Beszámoló a LAPSI projekt nyitótalálkozójáról

Torinó. Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2009
Emlékeztetőül: a LAPSI a "Közérdekű adatok újrahasznosításának jogi szempontjai" tárgyú EU projekt.
 Dr. Kovács A. Tamás a HUNAGI LAPSI Csapat tagja  április 9-i levelében összefoglalót küldött a március végi torinói LAPSI találkozóról. Idézet a levélből:
"Az első nap gyakorlatilag a projekt kick-off eseménye volt, amelyen nemcsak a konzorciumi tagok képviselői, de egyes magasszintű szakmai támogatók, és az Európai Bizottság képviselői is részt vettek. Bemutatásra került a projekt: annak célkitűzései, története. Részletesen szó esett arról, hogy az egyes érintettek milyen várakozásokkal tekintenek a projekt elé, milyen esetleges javaslatokkal kívánnak élni a projekt megvalósítását illetően.
A beszélgetések alapján a projekt nagy lehetőség mind a tagállamok, mind a Bizottság számára, hogy a közszféra adatainak további felhasználása terén Európa jövőjét alakítsák. A projekt kiváló eszköz a tagállami tapasztalatok összegyűjtésére, megvitatására, a tanulságok leszűrésére. A következő időszakban a Bizottság az PSI irányelv felülvizsgálatát folytatja majd le, amelyhez a projekttől fontos inputokat vár. Fontos hozadék lehet így a 6 kiemelt részterületen konkrét ajánlások  megfogalmazása, amelyet a felülvizsgálat során a Bizottság szakértői javaslatként vehet figyelembe. A projekt ezen túl kiváló lehetőség a tagállamokban kialakult best practice-ek megismerésére, a felmerült ötletek megvitatására. A hivatalos workshop mellett a szünetekben is zajlott a szakmai kapcsolatfelvétel, az ötletek és tapasztalatok megvitatása.
A projektben részt vevő szervezetek a következő években számos eszközzel kívánják megvalósítani e célokat. A formális rendezvényeken (konferenciákon, workshopokon) túl a projekt önálló honlapot kap, és ezen túl is számos eszköz (hírlevél, wiki, virtuális workshopok) áll majd rendelkezésre a folyamatos munka és információáramlás érdekében. Az egyik formális egyeztetésnek elképzelhető, hogy Budapest ad majd otthon.
A második napon az ún. EVPSI (Extracting Value From Public Sector Information - Legal Framework and Regional Policies) projekt első workshopjára került sor. Ennek keretében a projekt általános bemutatásán túl sor került több tagállam gyakorlati tapasztalatainak: sikereinek, problémáinak ismertetésére. Kiemelt figyelmet kapott a házigazda Olaszország szemszöge: a délutáni előadások elsődlegesen az olasz gyakorlat bemutatására irányultak.
A harmadik nap délelőttjén az egyes munkacsoportok ültek össze első ízben, és már munkacsoportok szintjén esett szó a projekthez kapcsolódó elképzelésekről, tervekről.  
Igyekeztem a szüneteket is kihasználni szakmai kapcsolatfelvételre, és azoknak a kérdéseknek a tisztázására, amelyek a PSI irányelv hazai átültetésének felülvizsgálata során a best practice elemzés során megfogalmazódtak bennem."
Federica Cedriano megküldte a találkozó fotóit, amelyek itt tekinthetők meg:
http://www.flickr.com/photos/jcdm/sets/72157623690761706/ A képek felhasználása a Creative commons szabályai szerint lehetséges a forráshely és szerző ( Juan Carlos De Martin ·) megadásával.
A LAPSI Csapat hamarosan munkamegbeszélést tart. A Csapat tagjai a Kovács A. Tamás Ügyvédi Irodán kívül a MATISZ, FVM FTF, FÖMI, Neumann-Ház Nonprofit Kft, MeH EKK és a HUNAGI képviselői.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése