2012-04-12

Az Űrhajózás Világnapján: Eredmények és tapasztalatok a Masat-1 projektben

A Masat-1 pillanatnyi helyzete a környezó rádióamatőr-adatvevő állomásokkal. Kép: cubesat.bme.hu, 2012.ápriis 23 8h12m
Mindmáig kifogástalanul működik a Masat-1 műhold. Hazánk a Föld 47 országa, amely mesterséges holdat juttatott az űrbe. A küldetés szakmai bemutatására és jövőképének ismertetésére ma került sor a BME impozáns Q épületének Simonyi Károly termében.
Előadók voltak: Prof.Dr.Both Előd NFM MÜI, Bernard Zufferey ESA SPECS Office, Prof.Dr.Pap László (BME, ÜTT), Dr.Kovács Kálmán, Horváth Gyula a projekt menedzsere és a Masat-1 projekt vezető munkatársai. Várhelyi Zsolt a stabilizálásért felelős munkatárs bemutatta az első magyar mesterséges égitest fényképező rendszere kialakításának megoldását is. Az első magyar űrfelvételek a cubesat.bme.hu honlapon tekinthetőek meg.
Az adatátvitelt Kovács Zoltán rendszermérnök, a kommunikációs rendszert Dudás Levente, az energiaellátást CzifraDávid mutatták be. Az ankét előadói megemlékeztek a több évtizedre visszanyúló műegyetemi űrkutató műhely és a Magyar Örökség-díjas magyar űrkutatás eddigi eredményeiről, melynek sorába a mostani siker íllik, és külön szóltak Dr.Gschwindt Andrásról, aki a BME űrkutató csoport vezetőjeként a Masat-1 projekt 'apjának' számít, de műtét utáni lábadozása miatt nem lehetett jelen. A helyszíni felvételek az alábbi képre kattintva nézhetők meg.
Masat-1Tapasztalatok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése