2013-11-28

HUNAGI hozzájárulás a Magyar Űrkutatási Tanács munkájához

A Magyar Űrkutatási Tanács mai napon tartott ülésének középpontjában az aktuális nemzetközi együttműködésekkel összefüggő kérdések álltak. Az űripai fejlesztők, szolgáltatók és értéknövelt termékeket előállítására képes hazai szervezetek három gyűjtőszervezete a HATP, HUNSPACE és HUNAGI szerepe és jelentősége felértékelődik az Európai Űrügynökséggel decemberben megkezdődő csatlakozási tárgyalások időszakában.
HUNAGI részéről rövid tájékoztatás hangzott el a december 12-i Copernicus Műhely céljáról, szereplőiról és az országfelmérésről, melynek kérdőívét eddig  5 hazai KKV (Interspect, Datakrt, GeoData, InfoTerra, Geofor), 2 adatszolgáltató/felhasználó (FÖMI, OMSZ) és 7 egyetemi műhely (ELTE TTT, ELTE Térinformatikai Csoport, KRF, GEO, Szegedi Egyetem TFT, Debreceni Egyetem TFTT és a BME ÁGT) töltötték ki. A személyes egyeztetések alapján várható  az ELTE Űrkutató Csoportja, a BME Villamosmérnöki Kar és a Pécsi Egyetem részvétele is.  
Látnivaló, hogy a kitöltött felmérési űrlapok kiértékelése nem csupán a rendező szervek (ESA, EUROGI, Európai Bizottság) de a hazai kormányzati döntéshozók számára is alapvetően hasznos információval szolgálhat. A december 12-i műhelyen Farkas Bertalan űrhajósunk is részt vett volna, ha nem lenne abban az időben külföldi útja. A Műhelyt köszönteni fogja a VM közigazgatási államtitkára, Poprády Géza úr is.
A magyar-orosz viszonylatban kapcsolatfelvétel elősegítését ajánlotta fel a HUNAGI képviselője a földmegfigyelés Roszkozmosz és  az orosz földmegfigyelési szolgáltató szervezet szakembereivel, akiknek meghívását javasolta egy bilaterális szakmai ankétra. A CEOS WGISS 2013. szeptemberi frascati-i ülésén első ízben bemutatkozó orosz szervezetek képviselői mély benyomást tettek a résztvevőkre (NASA, NOAA, Jaxa stb), mind a folyó programok, a korszerű infrastruktúra és az alkamazások bemutatásával. Az ülésről (melyen a HUNAGI tisztségviselője a GSDI szervezet összekötői minőségében vehetett részt, a HUNAGI Napló is beszámolt.)
Az Egyebek napirendben HUNAGI részéről elhangzott, hogy a Copernicus, Európa hozzájárulása a GEOSS
feladatmegoldásaihoz. A munkát irányító kormányközi szervezet a GEO (9 0 tagországgal és közel 70 nemzetközi szervezettel) soronkövetkező plenris ülését és miniszteri szintű találkozóját Genfben,  a WMO meteorológiai világszervezet központjában tartja január folyamán, amelyre magyar delegációt is várnak. (Az üléseken a GSDI szervezet összekötőjeként 2006 óta a HUNAGI tisztségviselője is részt vesz.)  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése