2015-01-09

Térinformatika mint döntéstámogató eszköz szerepe a tervezett új európai terrorizmus elleni stratégia kidolgozásában

Kép: Euronews közvetítés képernyőfényképe
A Charlie Hebdo szatírikus párizsi lap szerkesztősége elleni támadást követően a terrorelhárítás, a rendőrség és polgári védelem összehangolt akcióiban szerepe lehetett a térinformációk döntéstámogatásának is.
Az eseményeket követve nyilvánvaló volt a  külterületi térképek és felvételek minőségének, továbbá a kérdéses objektumok kültéri-beltéri szakági adatrendszerek kezelhetőségének  jelentősége.
A tanulságok levonásának időszakában, az Európai Bizottság elnöke által máris körvonalazott új európai szintű terrorizmus elleni stratégia kialakításában várhatóan előjön majd a közterületek hézagmentes videomegfigyelésének igénye, a kül- és beltéri digitális adatrendszerek összekapcsolhatóságának megoldásai,  az IoT alapú beltéri érzékelő és azonosító hálózatok és navigáció szélesebb körü elterjesztésének szükségessége, illetve a hatóságok és  közösségek közötti kapcsolatok erősítése, többek között akár 7/24-es elektronikus összeköttetéssel.  Mindezek újtípusú téradat infrastruktúra kialakítását igényli azzal a kihívással hogy megfelelő egyensúlyban legyenek az egyének védelme és biztonsága érdekében meghozott intézkedések ugyanazok személyiségi jogainak védelmével. A téma időszerűségét az elmúlt napok párizsi terrortámadásai különös hangsúllyal húzzák alá, ezért az bizonyára a közelgő Defense Geospatial Intelligence (DGI) 2015 konferencia homlokterébe kerül. Az egyik kerekasztal vita vezetésére a civil szférából a GSDI és a HUNAGI főtitkárát kérték fel.  A védelmi és biztonsági alkalmazások jelentőségére várhatóan az EUROGI készülő szakmapolitikai dokumentumai is ráirányítják a figyelmet. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése