2006-11-14

Összefoglaló beszámoló a GSDI9 konferenciáról

A konferencia záróbeszédét tartja Luis Alegria Matta ezredes, a Chilei Katonai Földrajzi Intézet parancsnoka. Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2006
A 60 ország 470 szakértője részvételével lezajlott GSDI9 konferencia a téradat infra- struktúra jelentőségé- nek határozott felértékelő- dését igazolta

A gazdag kísérő rendezvények között volt többek között az ENSZ Térinformatikai Munkacsoport zárt ülése is, amelyen a hírek szerint a Google Earth képviselője is részt vett.

Az elsőrangú szervezés és lebonyolítás a házigazda Chilének hozott sikert, míg Európa - nem kis mértékben az INSPIRE-nak köszönhetően - a következő időszak lehetőségét kapta:
Elnök lett Jarmo Ratia, a finn földmérési szervezet vezetője, alelnöknek Bas Kok professzort, a Delfti Műegyetem tanárát, holland társszervezetünk, a RAVI volt elnökét, míg titkárnak a GSDI vezetőség magyar tagját, a HUNAGI képviselőjét választották meg. Pénztárnok lett Abbas Rajabifard a Melbourne Egyetemről míg a végrehajtó vezetői tisztet az eddigi elnök Harlan Onsrud professzor (Maine Állami Egyetem) kapta, míg a titkárság vezetését továbbra is Alan R. Stevens látja el az FGDC/USGS égisze alatt. A szervezetet és működését az ESRI, az Intergraph és a Northrop mellett az FGDC támogatja. A CEOS WGISS - GSDI összekötő szerepét továbbra is a HUNAGI képviselője töltheti be. Javaslati anyagát, amelynek lényege olyan GEO feladat közös vállalása amely a legmagasabb követelményeket támasztja a Földmegfigyelés földi szegmense és a nemzeti/regionális téradat-infrastruktúrák együttes felhasználásával szemben - az FGDC vezetője Ivan DeLoatch támogatta.
A hazai helyzetről a beszámoló a Nemzeti téradat infrastruktúrák szekcióban argentín (Carlos Gabriel Asato) és spanyol (Antonio Rodriguez) előadások között hangzott el. Az anyag letölthető a www.hunagi.hu honlap About....Presentations... oldaláról.
Két nappal később az európai körképet adó, az EUROGI által rendezett kerekasztal szekcióban Bruce McCormack szervezésében, Bas Kok moderálásában hat előadás hangzott el: Alessandró Annoni általános összefoglalót adott és az INSPIRE idősoros felmérései alapján vont le következtetéseket, majd ezt követték a felkért előadók:
Michael Gould (Spanyolország), Vanessa Lawrence (Egyesült Királyság), Jarmo Ratia (Finnország), Remetey-Fülöpp Gábor (Magyarország) és Zeljko Bacic (Horvátország). A vitában részt vettek Dietmar Grünreich, Heinz Brüggeman és Nick Land is. A magyar hozzájárulás előadásanyaga
letölthető a www.hunagi.hu honlap About....Presentations... oldaláról.
A konferencia gyújtópontjában a térinformatikának a szegénység elleni küzdelemben való hasznossága állt.
Ehhez kapcsolódtak a kiadványok és részben a kiállítás anyagai is. Az információk feldolgozása még további időt vesz igénybe.
A GSDI szervezet tagja lett a Melbourne-i Egyetem és a brazil űrkutatási ügynökség az INPE. A vezetőségbe rotációs alapon újak kerültek, többek között Roger Longhorn (Belgium) és Ian Williamson (Ausztrália).
A GSDI11 konferencia Oceánia után harmadszor tér vissza Európába 2009-ben, egy olyan időben amikor az INSPIRE felkészülés egy sor területen le kell, hogy záruljon. A rendező az Európai Bizottság, a Delfti Műegyetem, az EUROGI, házigazda a holland társszervezetünk a RAVI lesz. A konferencia színhelyének Amszterdamot választották. A 12-18 havonta ismétlődő és 2008-ban már minden kontinensen megrendezett GSDI konferencia előkészítésébe új elem került: mód van un. felkészítő régiórendezvények szervezésére is, amely jó lehetőséget biztosít a GSDI és a régiótevékenységek szorosabbra fűzéséhez és helyzetbe hozza az európai regionális szervezeteket is (EUROGI, EuroGeographics/PCC, AGILE, EuroGeoSurvey, EARSeL, EuroSDR és mások).
Az FGDC közzétette Doug Nebert szerkesztésében a Téradat-infrastruktúra szakácskönyvének második, javított változatát is, amelynek példánya CD-n már a HUNAGI dokumentum tárába került és hamarosan lehívható lesz. Ugyancsak kiadásra került a FAO GeoNetwork Opensource DVD-jének legújabb változata egy sor szoftverrel, amely az adatok közös felhasználását van hívatva elősegíteni. A FAO Téradat-infrastruktúra kezdeményezés terén a következő hónapokban előrelépés várható, a globális nyitás ülésének március elején az Európai Űrügynökség ad otthont Frascatiban, de az Európai Bizottság is nagyon érdeklődik ahogy ez a banketten Danny Vandenbroucke, Jack Delincé és az UNGIWG társelnökségét, az OCHA szervezetet képviselő szakemberével való beszélgetésből kitünt. Magyarország ezen a területen is bekerült a vérkeringésbe és a szeptember 28-i budapesti találkozó adatgazda képviselőinek nyitó előadásképei meggyőző montázsként bekerültek a magyar kerekasztal előadás egyik képébe is is.

Az angol nyelvű HUNAGI hírnaplón mindezek már megtalálhatók, sőt az utazások képei (tripshots) naplóban a szabad idős programok válogatott képei is megtalálhatók előzetesként, hiszen a bővebb válogatás a HUNAGI honlap Events... Sites... People.... Cities.... és Countries oldalain lesznek meg hamarosan. 2006 decemberétől megkezdődik a HUNAGI fotógyűjtemény 1994-2003 közötti időszak retrospektív képeinek feltöltése is, várhatóan a flickr szolgáltatás felhasználásával. A HUNAGI honlapjáról és naplóiról többen elismeréssel szóltak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése