2007-01-29

Új vízpolitika érvényesítése az EWFD figyelembevételével

Bodrog Sárospatak felett.
Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2005

EU Víz Keret-irányelvnek megfelelő
hazai vízgyűjtő-gazdálkodási terv és vízpolitika


A HUNAGI mai postájából:


"Tisztelt Cím!
Mint talán Ön előtt is ismeretes, Magyarországon az EU Víz Keretirányelvének megfelelően új vízpolitikát kell érvényesíteni. A cél a felszíni és felszín alatti vizek jó állapotának elérése.
A jó állapot eléréséhez szükséges intézkedéseket azonban össze kell hangolni az árvízi vagy belvízi védekezéssel, a területfejlesztési elképzelésekkel, legyen szó például szennyvízkezelésről, az ivóvíz kérdéséről, vagy a vízi közlekedés esetleges fejlesztési elképzeléseiről. A különböző tervek összehangolását csak úgy lehet elérni, ha a területen működő különböző érdekcsoportok is részt vesznek az intézkedések tervezési folyamatában.
Az EU tagországoknak 2009-re kell saját vízgyűjtő-gazdálkodási tervet (VGT) készíteniük, melyet egy 2006. december 22-ig nyilvánosságra hozott ütemtervnek és munkaprogramnak megfelelően kell elvégezni. Ez utóbbit egy hathónapos időszak alatt van lehetősége az érintetteknek véleményezni, melyet követően alakul ki a végleges program. A magyar VGT ütemterv és munkaprogram a KvVM honlapján, a lent megadott címen olvasható és 2007. június 30-ig véleményezhető a dokumentumban megadott módon. Kérjük, hogy ossza meg ezt az információt szakmai-társadalmi ismeretségi körében.
Az írásbeli vélemények a Vízügyi Központ és Közgyűjtemények postacímére (1410 Budapest Pf. 56.), illetve elektronikus formában az
vgt.utemterv@ovf.hu címre küldhetők 2007. június 30-ig beérkezőleg.
Köszönettel.
Holló Gyula
Víz Keretirányelv Főosztály
Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
http://www.kvvm.hu/alrovatfooldal.php?section_id=3&sub_section_id=13
A Víz Keretirányelvvel kapcsolatos további információk a www.euvki.hu és a www.vizeink.hu honlapon találhatók.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése