2007-02-01

Sikeres eFarmer konferencia Budapesten

HUNGEXPO Vásárváros Külkapcsolatok és EU épülete adott otthont a Szent István Egyetem által szervezett eseménynek.

A V4 országok előremutató összefogása az EU mezőgazdasági politika végrehajtásában az Internetes szolgáltatásokon keresztül

A Visegrádi Egyezmény országai (Cseh Köztársaság, Lengyelország Magyarország és Szlovákia) agrárszakembereinek találkozója az eFarmer projekt keretei között alkalmas fórum volt a tapasztalatok átadására, új ismeretek szerzésére és a további kapcsolaterősítés ösztönzésére. Az UNSDI HUCO lehetséges együttműködési irányai a FAO tudáshálózata irányába máris kezdenek kirajzolódni.

Prof. Fehér István elnökölt mindkét napon. Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2007

A konferencián többek között elhangzott: a mezőgazdasági kutatás és technológia területén a téradatok a tudásalapú infrastruktúra integráns elemei. Az EU mezőgazdasággal kapcsolatos mintegy 300 gyakran változó jogszabályi környezete 18,000 oldalt tesz ki. Az elektronikus tartalomszolgáltatás fejlett eszközeivel egyre inkább elérhetővé válik a gazdaorientált kiszolgálás. Magyarországon 2008-tól az MVH és a SZEI együttműködésében tervezik az elektronikus kérelembefogadás széleskörű bevezetését azzal a céllal, hogy az minden érdekelt számára akár kényelmes otthoni elérésel biztosíthatóvá váljon. A gazdák - terv szerint - a saját műholdas helymeghatározójukkal nyert adatokat is megadhatják. Egyébként a szkennelt kérelemrajzok digitális átalakításával azok tartalma már ma is közvetlenül összevethető a GPS mérésekkel.

A nemzetközi eFarmer projektet (www.efarmer.org )Tóth Attila kassai projektvezető, a partner szolgáltatók rendszereit további előadók mutatták be:
www.agroinform.com Bolyki Bence, Budapest
www.agroffice.com Walter Mayer, Ausztria
PROGIS alapú mezőgazdasági tanácsadó szolgálat, www.progis.com Arman Manukyan, Örményország
www.landwirt.com Thomas Mühlbacher, Ausztria

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése