2009-06-26

Sikeres regionális kezdeményezések - a NordLog bemutatkozása



Mindíg örömmel számolunk be a térinformatika területén tagszervezeteink és tagintézményeink aktív tevékenységét tükröző események híreiről. Mai postánkból: Kis Ágnes, az ESRI Magyarország marketing menedzsere küldte az alábbi figyelemfelhívást és sajtóanyagot:

2009. június 26-án (pénteken) 11.00-kor a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány Logisztikai és Gyártástechnikai Intézetében (Bay-Logi, 3519 Miskolctapolca, Iglói u. 2) került sor az Észak-Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Klaszter (NordLog) bemutatkozására. A rendezvényt a MISDOLIN Plusz 2006 Kft. szervezte. (A meghívó a címsorra kattintva tölthető le.)
A sajtótájékoztatón a klaszter alapító cégei is részt vettek: ÁTI Depó Zrt, Bay-Logi, Borsod Volán Zrt, Eger Logisztikai 2001 Kft, Esri Magyarország Kft, MVK Zrt, Miskolci Egyetem, Norria, LTV Trans Kft.

Az Észak-Magyarországi Logisztikai Klaszter (NordLog) az első kezdeményezés a régióban a logisztikai szektorban arra, hogy a piacon jelenlevő számos logisztikai jellegű szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások között a már meglévő alkalmi együttműködésekre alapozva szorosabb kapcsolat, és hosszabb távú, átgondolt közös stratégián alapuló együttműködés alakuljon ki. A kezdeményezés révén a napjainkban gazdaságpolitikai szempontból stratégiai fontosságúvá vált ágazat szereplői a közös képviselet révén gazdasági előnyökhöz juthatnak hozzá, hozzájárulva ugyanakkor mind a régió, mind az ország gazdasági fejlődéséhez.

Az önkéntes tagságon alapuló, kölcsönös előnyökkel járó klaszterben a szektor több szegmense is képviselve van:

a logisztikai szolgáltatók (közlekedés, szállítás, szállítmányozás, vámkezelés, tárolás, rakodás, csomagolás, egységrakományképzés, komissiózás, hulladékgyűjtés stb.),
a kiegészítő tevékenységek (informatikai szolgáltatás, marketing, tanácsadás, kutatás, kölcsönzés, környezetvédelem, stb.).
a tudásközpontok (egyetem, alkalmazott és alapkutatást végzők, K+F tevékenység szervezők).

2008.október 15-én alakult meg az Észak-Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Klaszter (NordLog), amely sikeresen pályázott az ÉMOP 1.2.1 programban kiírt „Regionális jelentőségű klaszterek” c. pályázaton.

Az ÉMOP 1.2.1 program konstrukciójának célja, hogy:

Előmozdítsa a vállalkozások, oktatási és K+F intézmények, valamint helyi gazdasági szereplők közötti, iparági klaszter formában megvalósuló együttműködést.
fejlődjön és bővüljön a klaszterek szolgáltatási palettája, megteremtődjön az összhang a közös szolgáltatások kínálata és kereslete között;
hozzájárul a pólus programban definiált akkreditációs követelmények teljesítéséhez szükséges továbbfejlődésre a magas hozzáadott értékű, exportorientált, innovatív tevékenységet folytató klaszter-kezdeményezések és klaszterek számára;
közös beruházások előmozdítása, amelyek az adott klaszter tagjainak versenyképességének növelését elősegítik.
A pályázatban a klaszter menedzsment szervezetét a MISDOLIN Plusz 2006 Kft. biztosítja. Az ÉMOP program 80% támogatásintenzitás mellett támogatja a NordLog klaszter fejlesztését, amelynek teljes költségvetése 37 mFt. A támogatási program keretében a finanszírozás 2011. május 31-ig biztosított.

A NordLog Klaszter hosszú távú célja, a térségben a logisztikai szolgáltatás területén tevékenykedő cégek, szervezetek, intézmények között az együttműködés felerősítése, valamint a helyi tudásbázisra építkezve, összehangolva a kereslet és a kínálat csatornáit, szélesítve szolgáltatási palettáját, elősegítse az egyre növekvő logisztikai igények fenntartható módon való kielégítését, ezáltal választ adjon a térség gazdasági kihívásaira, növelve annak versenyképességét.

A NordLog Klaszter középtávú célja az Logisztikai Klaszter önfenntartó, akkreditált fejlődő klaszterré válása, amely erős menedzsment szervezettel, széles szolgáltatási körrel és legalább 25 tagszervezettel rendelkezik.

A Logisztikai Klaszter innovatív módon, integrált szemlélettel közelíti meg a logisztika területén jelentkező kihívásokat, a logisztikai szolgáltatás ágazatban érdekelt szereplők összefogását, fejlesztési elképzelésinek összehangolását a fenntartható logisztikai rendszerek megteremtése érdekében. Ennek érdekében a klaszter-menedzsment szervezet olyan innovatív szolgáltatásokat nyújt a partnereknek, amelyekkel fokozható azok versenyképessége.

A klaszter alapító tagjai: ÁTI Depó Zrt, Bay-Logi, Borsod Volán Zrt, Eger Logisztikai 2001 Kft, Esri Magyarország Kft, MVK Zrt, Miskolci Egyetem, Norria, LTV Trans Kft.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése