2016-12-08

Gonda Regina és Pacher Tibor is előadott a Budapest Science Meetup-on

Pacher Tibor meghívására részt vehettem az MTA székházában tartott ma esti Science Meetup mai programján. Az első előadó az Exeter Egyetem régészeti tanszékének munkatársa Gonda Regina egy európai tudományos projektben vesz részt, amely Amazónia középső részén az őslakósok gazdálkodását kutatja részben a helyszínen és következtetéseket vonnak le a jövőbeni fentartható fejlődés számára is. LIDAR drónos felvételezéseket ebben a régióban ők végeztek először. Kapcsolatban állnak a brazil űrkutatási szervezettel az INPE-vel is. Kérésemre a CEOS WGISS-beli brazil kapcsolatom  (Lubia Vinhas, INPE) néhány hasznosnak ítélt információt gyűjt, melyet aztán a Science Meetup szervezőinek közvetítésével továbbítok majd a magyar kutató számára. A képfeldolgozási részleg nemzetközi hírű kutató-vezetője Gilberto Camara honlapja a régióval kapcsolatos nagyszámú kutatási beszámoló, előadás elérhetőségét tartalmazza: http://www.dpi.inpe.br/gilberto.
A második előadást sajnos már nem hallgathattam meg végig, így lemaradtam a magyar Hold-járművet fejlesztő csapat  izgalmasnak ígérkező beszámolójáról is, melynek előadója Pacher Tibor volt. Amint tudomásomra jut az elhangzottak internetes elérhetősége, közreadom itt! 
Legújabb: Lubia Vinhas időközben megküldte referenciaként való felhasználásra az INPE digitális képfeldolgozási részlege fő technológusának egy október végi előadását, melyet Buenos Airesben tartott október második felében egy FAO rendezvényen a környezeti fenntarthatóság céljából végzett erdőírtás- monitorozásáról. Az authentikus előadásanyag pdf változatát megkapta időközben Gonda Regina és a KEH Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóság vezetője Körösi Csaba is háttéranyagként.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése