2016-12-15

'Téradatok a weben' - Ed Parsons (Google) mai, jövőbetekintő előadása


Képernyőkép a soron következő EoE eseményekkel
Az előadásban az OGC és a W3C "Téradatok a weben" munkacsoportjának tajpeji múlt heti együttes ülését követően tájékoztatta az EoE (Eyes on Earth) közösségét Ed Parsons, a Google térinformatikai technológusa. Mindezt a GEO  és Agenda 2030 kontextusában. A jövő a téradatok weboldalasítása felé vezet egészen az elemi szintig, vagy akár az alá is. Minden megváltozott állapothoz új weboldal tartozna. Az előadásanyag itt tölthető le: 
Prof Tim Foresman, Ed Parsons a HUNAGI korábbi főtitkárával
a technológia-orientált  4. Digitális Föld Csúcson 2012-ben

A hozzászólók között ott voltak az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság, a Világbank,  egy bangalorei szakember és Bob Chen, a Columbia Egyetem CIESIN intézetének vezetője. Kérdéseik a legjobb gyakorlatokra, a helyi szenzoros adatgyűjtés (így a citizen science) adatminőségi vonatkozásaira, továbbá a téradatok felületi alapú (rácsháló, cella és képelem) hatékony azonosításra és kezelésre tértek ki. A Derek Gliddon vezette egyórás előadás és vita befejeztével a mintegy 100 résztvevőnek köszönetet mondott a GEO Titkárság illetékes képviselője is.
A GSDI szervezet részéről magam is megfogalmaztam megerősítésre váró következtetést az előadó felé. 
Ed Parsons egyébként a legutóbbi GSDI konferencia egyik vezérelőadója volt Tajpejben, de 2012 szeptemberében a 4. Digitális Föld Csúcson Wellingtonban is meghatározó hozzájárulással szerepelt.
(4th ISDE Digital Earth Summit―Digital Earth and Technology
2 - 4 September 2012, Wellington,New Zealand

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése