2017-03-13

Hazai előadások a Heritage for Planet Earth konferencián Firenzében

Előadásom címképe
A firenzei nemzetközi Romualdo Del Bianco Alapítvány 19. közgyűlését követő  Heritage for the Planet Earth konferencia vasárnap délután plenáris ülést tartott. Az ülést két témának szentelték: egyrészt az ESA és NASA által támogatott Del Bianco CitySmart webes nyiltforrású alkalmazásnak, melyet önkormányzati alkalmazásokra fejlesztettek, másrészt a rendezvényen résztvevő 37 ország több mint száz városából érkező, mintegy 300, többségükben önkormányzati résztvevő által megismert felhívási szöveg  megvitatására került sor azzal a céllal, hogy a véglegesített anyagot Toscana tartomány illetékese a március végi firenzei G-7-es találkozó résztvevői számára továbbítsa. Magyarországról Susana Wierdl az ICOMOS budapesti képviselője és Páva Zsolt pécsi polgármester vettek részt akik szekcióikban Pecha Kucha formátumban (20 kép á 20 másodperc) előadást is tartottak. (A párhuzamos szekciók túlságosan pergő előadásai jelentősen megrövidíteték a szekciókat ahol kevesebb hozzászólás volt, így le is maradtam Páva Zsolt előadásáról. Tartalmát előzőleg a nyomtatásban megjelent kivonatból már megismerhettem.
A plenáris ülésen a Del Bianco Alapítvány részéről Romualdo Del Bianco elnök és Carlotta Del Bianco igazgató ismertették a 'Life Beyond Tourism'  keretei között a Heritage for Planet Earth kezdeményezést, majd még a Del Bianco CitySmart applikáció szerzői, Miguel Del Castillo Hoffman és Gabriel Militao Lopes előtt, a NASA WWEC tudományos testülete tagja minőségemben vezethettem fel előadásukat, fejlesztésük jelentőségét egy tágabb felhasználási szempontból, az ENSZ Agenda 2030 és az ENSZ New Urban Agenda oldaláról méltatva, kiemelve a térbeli szemlélet nélkülözhetetlen szerepét. 
A Cornell és a Mexikó Egyetem hallgatói fejlesztésüket, a Del Bianco CitySmart alkalmazást együttes előadásban mutatták be az egybegyűlt önkormányzati vezetőknek és képviselőiknek. Előadásuk után Prof. Ron Fortunato (Trillium Learning) mentorként foglalta össze a hallottakat. 
Előadásom, amely terv szerint hétfőn hangzott volna el, aznapi hazautazásom miatt Patrick Hogan, a NASA World Wind projektmenedzsere jóvoltából került be a vasárnapi programba. A pdf változat innen tölthető le:
https://files.acrobat.com/a/preview/05951f59-fd07-4912-9b78-ae5195502262
A rendezvényen készült fotóim a Facebook odalamon tekinthetőek meg. 
A plenáris ülés résztvevői között voltak a térinformatika és távérzékelés szakterületeiről többek között Suchith Anand (University of Nottingham), a Geo for All kezdeményezés részéről, továbbá a neves trentói cég, a Trilogis cég elnöke és munkatársai, a Milanói Műegyetem Comói távérzékelési és térinformatikai tanszékének képviselői, valamint az ESA ESRIN Open Search szakértője.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése