2020-07-20

GEO EO4SDG virtuális találkozójának résztvevői megismerkedhettek az MFTTT WG4SDG 2019.évi beszámolójával

Dr. Argyro Kavvada elnökletével folyó találkozón Steven Ramage tartott ismertetést a GEO Titkárságról. Előadásából a következőket emelném ki:  a COVID-19 alkalmazások területén 45 projekt indult a GEO Heath keretében.A GEO szokásos tavaszi szimpóziumát idén csúszással, június 15-19 között tartották telekonferencia jelleggel. A korábbi 200 fő helyett a regisztrált résztvevők száma 1500 volt! Sőt egyes témakörökben további webinárokat kell szervezni, hogy akkora az érdeeklődés. Az ipar is segíti a GEO közösség tevékenységét. A Microsoft 1 millió dolláros támogatást ad a GEOBON projektnek 60 esettanulmány kidolgozására. az összeg fele Microsoft Azure és ingyenes Esri liszensz formájában kerül a szakemberekhez. A Google Earth 3 millió dolláros együttműködési támogatást nyújt 22 ország 32 projektjének. 
Munkacsoportok alakultak a Kapacitásfejlesztés (65-70 fő), Éghajlatváltozás (95 fő), Katasztrófakockázat-csökkentés (90 fő) és az Adatok (60-70 fő) témakörökben.

Paloma Merodio az IAEG Térinformatikai munkacsoportja aktivitását ismertette, melyhez Greg Scott a GGIM részéről tett kiegészítést. Márciusban tartották legutóbbi ülésüket, melyen a közép- és hosszútávú tevékenységeikhez szabtak új munkatervet.
Havonta webes értekezletet tartanak, legutóbb július 7-én. SDG indikátorokkal kapcsolatos esettanulmányokat örömmel befogadnak. A megkereséseket Paloma és Argyro fogadják. A kérdéses alcélok és indikátorok jegyzékét kívánságra megküldik.
A városi témakörben 'szerszámkészletet' állítanak össze. Szó esett a Human Planet kezdeményezésről is.Az EO4SDG  honlapján megtalálható SDG releváns esettanulmányok a 17 Fenntartható Fejlődési Célok és országok szerint csoportosított alkalmazások folyamatosan bővülnek. A múlt pénteken lezárták az idei GEO SDG Díj  befogadását. 13 jelölés érkezett, ezek értékeléssét zsűri kezdi meg, melybe lehet még várnak panel-tagokat.Lawrence Friedl (NASA), az IAEG képviselője elmondta, fantasztikus jelölések érkeztek kutatási javaslatokkal, melyek hozzájárulnak majd a 'szerszámkészlet' fejlesztésének következő (jövő évi) szakaszához. A CEOS SDG ad-hoc munkacsoportja munkájáról a beszámoló most elmaradt Marc Paganini távollétében.
E helyen hoztam szóba, hogy a Fenntartható Fejlődés Nemzetközi Intézete (IISD) által szervezett, az ENSZ idei vonatkozó magas szintű politikai fórumát (HLPF SDG 2020)  kiértékelő webinárján angol nyelvű beszámolót adott közre az MFTTT WG4SDG munkacsoport vezetője. A dokumentum és az MFTTT WG4SDG alábbi linkjeit

dr. Mihály Szabolcs kísérő-levelével a chat rovatban átküldtem a GEO EO4SDG irányítójának aki a dokumentum linkjét  még a találkozó befejezése előtt megosztotta minden résztvevővel.
Végül egyfajta 'bónuszként'  két rövid előadás hangzott el az ausztriai IIASA kutatója Dilek Fraisl és Maryam Rabiee, az SDGs Today szervezet részéről. 
Az előbbi citizen science tárgykörű volt:
https://www.weobserve.eu/weobserve-cop4-sdgs/,míg az utóbbi voltaképpen a honlapjukat ajánlotta a résztvevők figyelmébe (sdgstoday.org)
A chat folyamban megosztott információk általában hasznosak, érdemes átfutni azokat:
Steven Ramage előadása Kanadában, az Információs Társadalom Csúcstalálkozóján:
https://news.itu.int/building-an-inclusive-digital-ecosystem-for-earth/,

Az alábbi pályázati figyelem-felhívást úgy adom közre, ahogy azt Monica Miguel-Lago (EARSC) megosztotta:

"Open Call for EO-based products 2020 addresses Earth Observation-based products contributing to the SustainableDevelopment Goals, Paris Agreement or Sendai Framework. Eligible entities havethe unique opportunity to become a new project partner contributing to one of the 7 e-shape showcases targeting the specific community of users 
agriculture, health, renewable energy, ecosystem, water, disasters, climate. 
New e-shape pilots will benefit from a grant of up to EUR 50,000 as well as the e-shape project support including 
co-design methodologies, deployment support, users’ uptake,capacity building & liaison, sustainability & upscaling, communication,dissemination & Help Desk.” 
The Call for EO-basedproducts 2020 will close on September 4th 2020 at 17:00 CET. (https://e-shape.eu/index.php/on-boarding-call) "  
Végül Chu Ishida a GGIM európai tagozata által végzett munkáról adott hivatkozást:
https://un-ggim-europe.org/wp-content/uploads/2019/05/UN_GGIM_08_05_2019-The-territorial-dimension-in-SDG-indicators-Final.pdf

Az ülés résztvevői között örömömre felfedeztem  Bakó Gábor kollégát is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése