2020-07-20

Lezajlott a 'Digitális Föld vízió 2030-ig' munkaanyag előkészítő megbeszélése

A virtuális műhelyt Alessandro Annoni, a Nemzetközi Digitális Föld Társaság elnöke nyitotta meg. Felvázolta a szervezet történetét a kezdeményezéstől a jogi megalakuláson keresztül napjainkig, megemlékezve a 2011. évi első hasonló munkacsoport ülésről, melynek Peking adott otthont. Előadásában visszatért a Digitális Föld fogalmának pontosítására,  és ismertette a 2020.februárban készült felmérés eredményét, véleményeket kérve interaktív kérdőív megválaszolásával.
A mai meghívásos ülés virtuális műhely formájában került megrendezésre, felkért előadókkal. A tartalmas program  ellenére a három órás időtartam elegendő volt a hozzászólásokra az interaktív chat rendszer jóvoltából. Egyes kérdésekre itt is a mentimeter  szolgáltatás (www.menti.com) tette lehetővé minden résztvevő véleményének egyidejű megkérdezését és azonnali megjelenítését. 
Az alelnök Dr. Zaffar Sadiq Mohamed-Ghouse (AUS) elnökölte a DE Vision 2020 értékelését. A véleményfelmérő  'mentimeter' bevezetése hazai webinárokon is javasolható! Hozzászólásom a DE definicióhoz az elvárt egyszerűség jegyében fogalmazódott meg. A 2020. februári felmérés beszámoló jelentése elkerülte mind a COVID-19 explicite megemlítését, mind a világjárvánnyal kapcsolatos kihívások és lehetőségek akár felvázolását is, ezért a DE képességek e területen való kiterjesztésére újólag felhívtam a figyelmet. A gondolat/vélemény pontosabb megfogalmazására a következő napokban még lehetőség lesz. A résztvevők között világ- és regionális szervezetek vezetői mellett a tudomány és felsőoktatás jeles képviselőinek véleménye lendületet adott a műhelynek a lebonyolítás is hatékonynak bizonyult. Várható, hogy az őszi Digitális Föld Csúcstalálkozóra (ami szintén virtuális lesz) már összeáll az anyag első változata Max Craglia és Michael Goodchild szerkesztésében.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése