2021-06-29

Gondolatok a HUNAGI megújulásával foglalkozó, mai nyilvános találkozóhoz

Előzmény: a HUNAGI májusi, éves közgyűlésén Hargitai Péter (HUNSPACE) hozzászólása nyomán a HUNAGI vezetése a   gondolatébresztő találkozót szervezett mára "ReStart HUNAGI" témakörben az érdeklődő  szakmai közösség számára. Akadályoztatásom miatt, az alábbi gondolataimat a szervezők számára írásban továbbítottam:

"ad ReStart HUNAGI       

 

Hargitai Péter kolléga felvetése időszerű volt. A másodszori újrakezdés felvetése a június 30-i találkozón azért indokolt, mert belátja, hogy változtatás nélkül a szervezet nem fenntartható, ugyanakkor előremutató, mert a tagság bevonásával kísérletet tesz a helyzet értékelésére és a HUNAGI jövőbeni szerepének meghatározására.

 

Gondolataim az újrakezdéshez:

 

1.     Hogy jutott a HUNAGI ebbe a helyzetbe? A korábbi tanulságok és tapasztalatok levonása.

 

Hiányzik az eredményes múlt felvállalása, tisztelete, megbecsülése. E nélkül nincs fejlődés!

Számottevő hiányosságok vannak ezen a téren (jellemző példák: HUNAGI honlap, vagy akár a NJSZT weboldalán a szervezet bemutatása https://itf.njszt.hu/intezmeny/hunagi).

 

2.     Milyen elvárásai vannak a HUNAGI szakmai közösségének és melyek a potenciális partnerek igényei?

  

A jelen helyzet SWOT elemzése

Ennek érdekében előzetesen a jelen tagság igényeit, a kormányzati döntéshozók, az oktatási-kutatási szektor, a vállalkozói szféra és a civil szervezetek elvárásait és az abban rejlő lehetőségeket felmérni szükséges. A lehetőségeket itt a folyó és tervezett nemzeti programokhoz való csatlakozás jelentik benne olyan kurrens témakörökkel, mint az egészségügy, az éghajlatváltozás vagy a fenntartható fejlődés.

HUNAGI nem jelenik meg kellő módon az érdeklődők radar ernyőjén sem belföldön, sem külföldön.

 

3.     Hogyan alkalmazkodhatunk a jövő elvárásaihoz?

 

HUNAGI számára együttműködések nélkül nincs fejlődés

Az a benyomásom, a HUNAGI korábbi együttműködő partnerei pld. az intelligens közlekedés, a logisztika vagy akár az űripar területén messze előbbre járnak - a HUNAGI nélkül.

Pld. az ITS Hungary egyes tagjai komoly projektekben vesznek részt, amelyek dinamikus téradat-feldolgozási környezetre támaszkodnak, de legutóbbi rendezvényeiken nem láttam, hogy a HUNAGI képviseltette volna magát.

Ígéretes lenne az MFTTT WG4SDG munkacsoporttal is együttműködni, de hiába volt ez napirendi pont az idei HUNAGI Közgyűlésen, nem került szóba.

A Lechner Tudásközpont (LTK) adta koncentrált képességek (pld. földmegfigyelés), valamint az épített és természeti környezetre vonatkozó adatvagyon lehetőségekkel. Az LTK számos EU vagy ESA programban, annak projektjében eredményesen jelenhetne meg akár a HUNAGI-val, mint a hazai multidiszciplináris térinformatikai elitet összefogni hivatott, sokszínű civil szervezettel.

Erősíteni szükséges a nemzetközi jelenlétet és aktív részvételt, amely a külső körülmények folytán is láthatóan meggyengült.

Az oktatás területe kiemelt terület kell maradjon a többszintű képzéssel a rendezvényeivel (személyes és on-line), hiszen ezt követeli meg a technológiák robbanásszerű fejlődése is.

 

Dr. Remetey-Fülöpp Gábor

HUNAGI egyéni tagja és főtitkára 1994-2015 között."

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése