2021-09-29

Földkörüli pályán a Landsat 9 !


Folytatódik a Landsat program 1972 óta tartó földmegfigyelési küldetése! 2021. szeptember 27-én felbocsájtották a Landsat 9 műholdat a kaliforniai Vandenberg támaszpontról.

 
Jól emlékszem, milyen izgalmas volt 1982 nyarán az ESA EARTHNET együttműködés keretében a Landsat 4 TM digitális felvételeihez hozzájutni és azon dolgozni a Földmérési Intézet Távérzékelési Főosztályán! Majd személyes élményt jelentett a Magyar Űrkutatási Iroda (MŰI) kiküldetésében Lompoc-ban a Vandenberg űrbázis tőszomszédságában napra 28 évvel ezelőtt várni a Landsat 6 műhold felbocsájtására, melyet folyamatosa halasztani kellett a pillanatnyi igen feszült világpolitikai helyzet miatt (majd a felbocsájtás kudarcba is fulladt). Az akkori fényképeim még diára készültek nagy kihívást jelentene megkeresni őket.
 
Érdekes lesz többet megtudni a CEOS WGISS soronkövetkező ülésén a NASA és az USGS szakemberek előadásaiból! A WGISS-nek 2006-2020 között volt állandó magyar résztvevője. Reméljük, a folytonosság - fiatalítással - biztosítható lesz. :)

További illusztrációk: 
felül: FÖMI Távérzékelési Központ sticker nemzetközi használatra
középen: 1884-ben már rutin volt aFÖMI-ben a Landsat 4 TM felvételeinek digitális képfeldolgozása
alul: FÖMI 1982-től az ESA EARTHNET műholdas távérzékelési együttműködés (előfeldolgozás, szolgáltatás) nemzeti kapcsolódási pontja volt (NPOC), a 'keleti blokkból a varsói IGIK OPOLIS-szal közösen.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése