2008-01-13

Például szolgáló legjobb gyakorlat ismérvei a téradat infrastruktúrák építésében




Körkérdés!
Választ várunk tagszervezeteinktől és partnereinktől:
Milyen szempontokat tartanak fontosnak a téradat-infrastruktúra építésében példaként állítható legjobb gyakorlat kiválasztásánál és az erre vonatkozó módszertan összeállításánál?

Ezekre a kérdésekre adott tömör válaszaikat felsorolásszerűen várjuk angolul vagy magyarul a
hunagi@hunagi.hu címre (feltüntetve a beküldő névjegyszerű adatait is). A válaszokat rendezve az EUROGI-nak küldjük tovább, amely szervezet ebben a kérdéskörben rendez műhelyt az eSDI-Net+ Projekt keretében, mint a kérdéskör gazdája. Távollétében ez lesz a HUNAGI hozzájárulása a kérdéskört tárgyalók számára. Elsősorban az oktatási intézményeink, a téradat-infrastruktúra fejlesztésében, működtetésében és felhasználásában közvetlenül érintettek javaslataikra vagyunk kíváncsiak.
A válaszokat 2008. január 21-ig várjuk, hogy elegendő idő legyen a rendezésre és fordításra.
Az EUROGI általkészített európai összesítést a HUNAGI is megkapja és tagságunk, naplóolvasóink rendelkezésére bocsátjuk.
Eddig hozzájárulást küldtek be:
Dr. Tózsa István, tanszékvezető
Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi Kar
Közigazgatás-szervezési és Urbanisztikai Tanszék
" 1. Kompatibilitás (INSPIRE kritériumokkal összhangban)
2. Multidisciplináris adatbázis.
3. de (ennek ellenére): Felhasználó barátság.
4. Döntéstámogatási v. -előkészitési funkció.
5. Több platformon való kiküldési, ill. müködtetési lehetőség (a triple play analogiáján: Interneten, 3 G mobiltelefonon, mobil televizion és DiTV -- digitális interaktiv kábelTV-n).
Tehát: 1. Web, 2. DVB-H, 3. DVB-C.6 + valamely távérzékelő rendszerhez való csatlakozás, ill. annak integrálása a rendszerbe, a helyspecifikusság vizuális érzekeltetése miatt. "
Mikus Dezső, a KvVM INSPIRE szakértője a téradat-infrastruktúra építésében példaként állítható legjobb gyakorlat kiválasztásánál és az erre vonatkozó módszertan összeállításánál az alábbi szempontokat, illetve gondolatokat tartja fontosnak:
"- metaadatok megléte
- közérthetőség
- frissesség, karbantartás (up-to-date)
- hozzáférhetőség
- ingyenesség"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése