2009-01-22

Zentai professzor gyors tájékoztatása a HUNAGI Közössége számára

A prágai Károly-híd. Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2007
Mai postánkból:
"Cartography and Geoinformatics for Early Warning and Emergency Management konferencia,
Prága, 2009. I. 19-22.

A cseh EU elnökség első tudományos konferenciájaként a szervezők (vezetőjük Milan Konečny, az ICA előző elnöke) sikeres rendezvényt tudhat maga mögött. 
Sok nagy név megjelent, a felkért előadások (keynote speach) igazán magas színvonalúak voltak. A teljesség igénye nélkül a lista:

Prof.O. Altan, az ISPRS elnöke. Kép: Zentai L. szívességéből, 2009
Orhan Altan (Törökország), az ISPRS elnöke nagyívű előadásában vázolta a fölrajzi információs tudományok feladatait a krízis helyzetek kezelésében
Virginia Puzzolo (Olaszország), GMES, konkrét példákkal mutatta be az iroda tevékenységét.
David Rhind (Nagy-Britannia), az Ordnance Survey volt vezetője, nagysikerű GIS könyvek szerzője,a térképészet egyik legismertebb alakja Térinformatika, pénz és globális kihívások címmel tartott szokása szerint kissé provokatív előadást.
Andor Šandor (Csehszlovákia), a cseh titkosszolgálatok volt vezetője nagyon sikeres és őszinte előadásában vázolta fel, hogy az állam hogyan is viszonyul a katasztrófahelyzetekhez, illetve ezek korai előrejelzéséhez
A. Annoni előadása közben. Kép: Zentai L. szívességéből, 2009
Alessandro Annoni (Európai Bizottság Joint Research Center, Ispra) a különféle megfigyelő rendszereket, mint a kríziskezelés infrastruktúráját mutatta be.
Mark Reichardt (USA), az Open Geospatial Consortium elnöke azt emelte ki, hogy a szabványok teszik lehetővé, hogy a különféle szoftverek között megvalósuljon a minél teljesebb adatcsere.
Természetesen a „normál” előadások is sok érdekességet tartogattak. Az nyilvánvaló volt, hogy térinformatikai szoftvereket mindenhol használnak, de nagyon érdekes volt pl. hallani Nicaragua példáját, ahol a ciklonok okozta árvizek miatti helyzetek kezelését nehezítette, hogy nem tudták a saját településeiket azonosítani. S bár vannak polgári és katonai térképeik is, de a feladatot végül csak a terepet jól ismerő katonatisztek segítségével tudták nagyjából megoldani. Magyarországot viszont csak egyedül képviseltem, a Balatont érintő kockázati tényezők térképezéséről tartottam előadást.
Egyetlen negatívumként csak azt lehet elmondani – amit sokan felvetettek főleg a fejlettebb országok résztvevői közül –, hogy a magas regisztrációs díj és a kapott szolgáltatások nem igazán voltak arányban (bár valószínűleg ez tette lehetővé olyan résztvevők jelenlétét, akik a világ kevésbé fejlett országaiból érkeztek, illetve a nagynevű előadók meghívását)."

A HUNAGI Napló számára küldte:
Dr. Zentai László tanszékvezető egyetemi tanár
ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék
1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A
Tel: 2090555/6723, 3722975, fax: 3722951 - http://lazarus.elte.hu
Megjegyzés: az EUROGI és cseh partnerszervezetünk a CAGI együttműködésében terv szerint még az EU cseh elnökségi ideje alatt sor kerül a Kelet-középeurópai térség országai téradat infrastruktúra helyzetét bemutató és megvitató konferenciára. Amint az időpont és a helyszín publikussá válik, erről soron kívül hírt ad a HUNAGI Napló. A konferencia egy sorozat első eleme, a második alkalommal Magyarországnak van opciós lehetősége helyszínt biztosítani.
Minderről az EUROGI madridi vezetőségi ülésén lesz szó február közepén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése