2011-02-23

Munkamegbeszélés a Magyar Űrkutatási Iroda igazgatójával

MÜI az InfoPark C épületében. 
Poszterfotó HUNAGI, 2011
A találkozó célja HUNAGI kérésére annak a megerősítése volt, hogy a Magyar Űrkutatási Iroda szakmai támogatást ad és közreműködik  az őszi CEOS WGISS-32 munkahét magyar szekcióülésének megszervezéséhez és lebonyolításában. 
Ezen felül - más intézményekkel és szervezetekkel karöltve - szakmai támogatást nyújtana és közreműködne az ISDE-8 szimpóziumot illetően, amennyiben a Digitális Föld nemzetközi nagyrendezvény magyarországi helyszínére készíteni tervezett HUNAGI pályázatot az ISDE vezetősége elfogadná. A találkozó elérte célját mindkét témakörben. 
A Magyar Űrkutatási Iroda az NKTH-tól átkerült a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz. Erről a címsorra kattintva lehet tájékozódni a MÜI honlapján. A honlapról idézve a kapcsolatos híradás a következő:

"2011. I. 28. - Új minisztériumban a MŰI - A Magyar Köztársaság minisztériumainak felsorolásáról szóló 2010. évi XLII. törvény alapján az új kormány megalakulásával új miniszter felügyeli a magyar űrkutatást. A magyar űrkutatás és űrtevékenység 2010. május 29. óta a nemzeti fejlesztési miniszter felelősségi körébe tartozik. Dr. Fellegi Tamás miniszter dr. Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkárt jelölte meg az űrkutatás közvetlen irányítóként. A törvény alapján a nemzeti fejlesztési miniszter statútumának meghatározására megalkotott, az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet értelmében a Magyar Űrkutatási Tanács és az Űrkutatási Tudományos Tanács a miniszter tanácsadó testületei, míg a MŰI a miniszter igazgatása alatt álló iroda. A nemzeti űrkutatási pályázatok és a PECS befizetések forrását jelentő Kutatási és Technológiai Innovációs Alap kezelését a nemzetgazdasági minisztertől a nemzeti fejlesztési miniszter vette át. Ezt a 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet, a Magyar Köztársaság minisztériumainak felsorolásáról szóló 2010. évi XLII. törvény 4. §-ának (2) bekezdésébõl eredõ feladatok és az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezetõ államtitkár feladat és hatáskörérõl szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendeletben meghatározott feladatok összehangolásáról szóló 1188/2010. (IX. 10.) Korm. határozat, továbbá a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapról szóló 2003. évi XC. törvény módosítása tette lehetővé. Dr. Fellegi Tamás Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztert követi az űrkutatás élén. A nemzeti fejlesztési miniszter a MŰI 1992-es megalakulása óta a 15., 2000. január 1-je óta pedig a 11. miniszterként felügyeli a hazai űrtevékenységet. A Magyar Űrkutatási Iroda az NFM infokommunikációért felelős államtitkárának felelős hírközlésért és audiovizuális médiáért felelős helyettes államtitkárának irányítása alatt álló Elektronikus Hírközlés, Posta és Információs Társadalomfejlesztési Főosztálya részeként, osztályként működik a továbbiakban. A kormányzati struktúrában bekövetkezett változást követő minisztériumi költözésekig a MŰI címe változatlan, 1117 Budapest, Neumann János 1/C.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése