2012-05-31

Filmes földmegfigyelő műholdakat bocsátott fel Oroszország

Némi meglepetést jelent, de magyarázat is található rá, hogy a digitális korban visszatértek a filmalapú földmegfigyelési rendszerekhez Oroszországban. A CEOS WGISS részéről John Faundeen (USGS) jóvoltából oszthatjuk meg a hírt az érdeklődőkkel: EarthImagingJournal

HUNAGI javaslatot tett GMES műhely megrendezésére

A javaslati anyag határidőre, a tegnapi napon került az EUROGI titkárságára és az EUROGI témáért felelős vezetőségi tagjához (dr.Wolfgang Steinborn). HUNAGI számít a szakmai program összellításánál a földmegfigyelés és térinformatika alkalmazásaiban érdekelt vagy érintett minden tagszervezete és partnerei aktív közreműködésére. A szervezést és logisztikát HUNAGI tagintézményével, a Károly Róbert Főiskolával együttesen tervezi. A helyszín Gyöngyös lenne és az elsődlegesen javasolt időpont 2013. februárja, a KRF UN SPIDER RSO egyéves működésének évfordulóján.
EUROGI heteken belül dönt a várhatóan több országból érkező javaslatok elbíráslásáról és a győztes(ek) kiválasztásáról.

2012-05-30

Hogyan segíti a GMES az új tagországokat?


Mai postánkból. Éjfél után, Simon Vrecar, az EUROGI vezetőségi tagja továbbította terjesztésre a következő levelet és csatolmányát:
"You may find attached the conclusions and recommendations of the round table “How will GMES benefit the New Member States?” which was held in the beginning of May in BucharestRomania. Please distribute the information to your members especially those who contributed to the small survey which I initiated before the event."
"Conclusions and Recommendations: How will GMES benefit New Member States?
Dear colleagues,
In the framework of the ESA/EC/Eurisy/ROSA conference “GMES: New Opportunities for Eastern Europe”, held on 3-4 May 2012 in Bucharest, Eurisy organised a roundtable to discuss the potential benefits of GMES for end-users (local/regional authorities and SMEs in particular), and measures to stimulate demand and the growth of the downstream sector.
Please find attached the Conclusions and Recommendations of this roundtable.
The Eurisy Secretariat
Phone no.: 33 1 47 34 00 79
www.eurisy.org
94 bis Avenue de Suffren - 75015 Paris - France"

Attachment

2012-05-29

Térinformatika sokszínű alkalmazásairól a HTE Távközlési Klubjában

Mai postánkból. A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület Távközlési Klubja térinformatikai témakört választott legutóbbi ülésének. A programról értesítést kaptak Dr. Kovács Kálmán elnök meghívására a Magyar Űrkutatási Tanács tagjai is. Simon Vilmos úr, a HTE elnöke jóvoltából megkaptuk a szakmai est összefoglalását Csatári Bálint tollából:
Éghajlatváltozástól a modern térinformatikai alkalmazásokig
A nyári szünet előtt a „tanévben” utoljára, május negyedik csütörtökén került megrendezésre a HTE Távközlési Klubja a Műszaki Egyetem I épületében. Az évzáró klubalkalom ezúttal egy távközléshez csak részben köthető, műszaki emberek számára mégis érdekes tématerülettel, a térinformatikával illetve annak alkalmazásaival foglalkozott.
 Az estet a vitavezető Dr. Kovács Kálmán, a BME Híradástechnikai Tanszékének docense nyitotta meg, aki

Faragó Zsolt beszámolója a kanizsai ScanDay rendezvényről

Mai postánkból. Faragó Zsolt a Nagykanizsa és Térsége TISZK Nonprofit Kft. szakmai vezetője írja:
"Lezajlott a ScanDay, szerintem jól sikerült. Kevés protokoll, sok kérdés és szakmai problémafelvetés volt a cégek részéről. Küldök egy nagyon rövid leírást, ami  a honlapunkon is fent van (www.kanzsatiszk.hu) .
Az előadáson készült képek és az előadások anyaga letölthető:
Remélem még sikerül térinformatikai rendezvényről is hírt adni! További jó munkát kívánok!"

2012-05-24

Winkler Péter Lázár Deák Emlékérmes

Az MFTTT mai alapszabály módosító közgyűlése napirendi pontjaként Prof.Dr.Ádám József akadémikus úr, az MFTTT elnöke átadta Winkler Péternek, a FÖMI ny. tud.főigazgató-helyettesének a Társaság érdekében végzett kimagasló munkája elismeréseként még decemberben odaítélt Lázár Deák emlékérmet. Gratulálunk a HUNAGI közössége nevében a fényes szakmai életpályához!
A laudáció szövege az MFTTT honlapján már olvasható. A képen a kitüntetett. HUNAGI, 2012.

Mobil és közösségi térinformatikával a települési közterületek jobb kezeléséért.

Címbeli alkalmazásról számoltak be román előadók a múltheti kanadai térinformatikai világkonferencián (Geocollaboration - Mapping Bucharest Roads Condition - a VGI Approach ).  Természetesen hazánkban is vannak hasonló kezdeményezések,   ezen a területen szolgáltatási képességekkel rendelkező kisvállalkozások. A Hétpont Kft. "Közterek" rendszerét jó viszhang mellett mutatta be a HUNAGI idei konferenciáján. A rendszer mind logisztikai, mint ITS szempontból hasznos megoldás. Önkormányzati alkalmazásbavétele közvetlenül is hozzájárulhat a lakossági megelégedettségi szint növeléséhez a pontos nyilvántartáson keresztűl, a minőségi kifogások gyorsabb orvosolhatósága, ezáltal a kármegelőzés révén. Mindez a biztosítók számára sem közömbös. Egy tegnapi tárgyalás nyomán a Hétpont Kft. azért kíván a HUNAGI tagja lenni, hogy a szervezet törekvéseit szakértő vállalkozási képeségeivel támogassa, emellett az említett területen önkormányzati kapcsolatokra tegyen szert megbízások, közös projektek illetve pályázatok keretében.
Ugyan egyes térinformatikára épülő  komplex településkezelési rendszerek természetesen már tartalmaznak ilyen modulokat, még mindíg jóval nagyobb azon települések száma, ahol az igényeknek tökéletesen megfelelő lehet egy kisvállalkozás rugalas megoldás-szolgáltatása is, ha az szabványos és interoperábilis működő 

2012-05-23

Holnaptól: 3. Térinformatikai Konferencia és Szakkiállítás Debrecenben




"Az elmélet és gyakorlat találkozása"
Debrecen, 2012. május 24-25.
Szervezők: A Debreceni Egyetem Földtudományi Intézete,az MTA Földrajzi Tudományos Bizottság Geoinformatikai Albizottsága,az MTA DAB Környezettudományi Bizottsága,  eKÖZIG ZRT. Lóki profeszor úr meghívására a HUNAGI is a konferencia társszervezője.

További részletek innen tölthetőek le.
A konferenciakötet innen tölthető le:


2012-05-21

Az első összefoglaló híradás a GSDI13-ról

Roger Longhorn összefoglalóját 500+ HUNAGI tagszervezeti és partner szakértő kapta meg ma a 10. idei e-Hírlevélben.

2012-05-18

HUNAGI 9/2012 e-Hírlevél

Kapták a HUNAGI tagszervezetei és partnerei.
Nem kapta és kellene hogy kapja?
Nem kapta de érdekli?
Írjon: hunagi@hunagi.hu

2012-05-17

Fontos előkészületek a Térinformatika és Tudomány HUNAGI rendezvény szervezésében

Előrehaladott konzultáció van folyamatban az amerikai térinformatikai tudományos körök képviselőjével Ling Bian professzorral a Digitális Föld vezetősége tagjával National Center for Geographical Information and Analysis (NCGIA),  és személyes találkozó keretében Danny Vandenbrouckkel, az AGILE főtitkárával a GGC2012 konferencia tegnapi szünetében. A rendezvény számára hasznos muníciót jelent majd M.Goodchild  mai GSDI13 konferencia plenárisán elhangzott előadása. Az információt hamarosan megosztom az MTA X.Osztálya illetékeseivel, majd a HUNAGI tudományos eredményeket felmutató műhelyek vezető munkatársaival, akik közreműködésével a program összeállítása megkezdődhet.

Befejeződött a Térinformatikai Világkonferencia

A záróülés díszelőadója Michael Goodchild (UCSB) volt. Az előadás az aktív pályafutását befejező professzor részéről az elmúlt két évtized fejlődésének egyfajta összegzése volt, de kitért a következő két évtized kihívásaira is. A konferenciát Prof. David Coleman a GSDI kanadai elnöke zárta be (képünkön).

Megkapta a publikálásra az engedélyt a Digital Earth cikk az Amerikai Tudományos Akadémia Közleményeiben

Megtisztetetés, hogy a Goodchild professzor által vezetett szerzői munkaközösségben a HUNAGI is közreműködhetett. Az akadémikus professzornak módomban volt bemutatni az EUROGI elnökét is. 
Kép: a GGC2012 záróelőadását tartó Michael Goodchild. HUNAGI fotógyűjtemény, 2012.

HUNAGI szekcióvezetés a Térinformatikával támogatott kormányzat szekcióban

A szerdai 6.1 szekció a témasorozat 6. Eleme volt és azon természet- és tájvédelmi, biodiverzitási, továbbá vízügyi alkamazásfejlesztésekről volt szó román, amerikai, két kanadai, indiai előadásban. A román portál teljesen INSPIRE -nak megfelelő és adatainak egy része bárki által elérhető. A kanadai fejlesztés LIDAR alkalmazást mutatott be Québec tartomány nagyobb részére már előállítottak egy tematikus adatbázist mely a közvetlen talajfelszín-közeli és az egy méteres mélységben tartalmazza a talajnedvességi adatokat. A modell természetesen a terepi adottságokra vonatkozó adatokat is felhasználja és a felszín alatti vízmozgások kimutatására is alkalmas. George Mason egyetem kutatói pedig egy GEOSS feladat eredményeit ismertették. Ezen jelen volt Liping Di is, a műhely ismert vezetője. Az indiai előadó egy, Tamil Nadu tartományban bevált, mikrovízgyűjtőkre vonatkozó azonosítási kódrendszer quebeci alkalmazását mutatta be.

2012-05-15

Ma került sorra a HUNAGI előadása

Az elhangzott prezentáció itt tölthető le (18.5 MB). A szekcióülést Bruce McCormack, az EUROGI elnöke moderálta, aki dicsérőleg szólt a HUNAGI szerepvállalásáról és eredményeiről. HUNAGI és tagjai tevékenységéhez, valamint a kiragadott, bemutatott alkalmazásokhoz az ENSZ főtitkár hivatala részéről Suha Ulgen, a finnek, valamint a TUDelft szakemberei is elismerően szóltak. Az előadást meghallgatta a legutóbbi Digitális Föld konfenciát szervező ausztrál Peter Woodgate és Prof. Harlan Onsrud, a GSDI szervezet ügyvezető igazgatója is. Mint Ulgen úr elmondta, az augusztusi newyorki ENSZ GGIM konferencián is szívesen látnának hasonló beszámolót magyar részről, annál is inkább, hiszen Magyarország az elsők között, már 2006-ban csatlakozott három másik tagországgal együtt (CZ, NL, SP) az ENSZ SDI kezdeményezéshez. 
http://www.gsdi.org/gsdiconf/gsdi13/

2012-05-14

A kanadai természeti erőforrások minisztere nyitotta meg a GGC 2012 konferenciát.

Joe Oliver, NRC miniszter. Kép: HUNAGI, 2012.
A mai reggel a hivatalos megnyitó előtt a GSDI szakbizottságok tartottak másfél órás műhelyeket. Magam a Delfti Műegyetem szakemberei által vezetett Legal & Socio-econ Bizottság ülésén vettem részt ahol a licencmodellek sajátosságait tekintette át közel 20 szakember (egyetemek és cégek részéről, de az ENSZ főtitkár Irodája és a kanadai szövetségi kormány (NRC) és Viktória állam (Ausztrália) kormánya is képviselve volt). Ausztrália és Újzéland a Creative Commons modelt használja, de figyelemreméltó fejlődés van Indonéziában és Malájföldön is. A HUNAGI részéről a queenslandi árvízi szükséghelyzet idején a model gyakorlati alkalmazhatóságára kérdeztem rá (ez máig vita tárgyát képezi ott)  majd ismertettem a LAPSI budapest Licencműhely és a júliusi projekt torinói zárótalálkozó eredményeinek elérhetőségét. (Sajnos a szokatlanul erős légkondicionálás, vagy már előzőleg, a repülőn való fertőzés összeszedése miatt belázasodtam és berekedtem, ami a holnap reggeli előadás megtarthatóságát is veszélyeztetheti.)

2012-05-13

Megkezdődött a GSDI Közgyűlése

Prof. Abbas Rajabifard, a GSDI elnöke ma délelőtt megnyitotta a GSDI ezévi közgyűlését. A HUNAGI képviselője szomszédai a kínai földmérési térképészeti és geoinformatikai adminisztráció helyettes vezérigazgatója Li Weisen és a finn földügyi szolgálat vezetője Jaarmo Ratia. 
Az elhangzott HUNAGI jelentés itt tekinthető meg:
www.hunagi.hu/G/pub/Globalis/GEOWGISSreport.pdf
Sikeresen szerepeltek az európiak: Dave Lovell, az EuroGeographics ügyvezető igazgatóját választották meg a 2013 őszétől a GSDI leendő elnökének, most prof. Abbas Rajabifardtól David Coleman prof. veszi át csütörtöktől az elnökéget. Mindhárman a földmérési, térképészeti és kataszteri szektort képvislik, ez is aláhuzza e terület jelentőségét a nemzeti téradat-infrastruktúrákban. Öröm volt találkozni a magyar szakemberekkel szoros kapcsolatot ápoló Josef Strobll professzorral, aki az UNIGIS képviseletében tagja az elnökségnek, vagy Robin McLarennel, a honi korai fejlesztések meghatározó személyiségével.
A GSDI honlapjáról egy sor friss, kitünő szakkönyv tölthető le, amely a honi szakvezetés és közreműködők számára is haszonnal forgatható.
A konferenciára mintegy hétszáz résztvevő jelentkezett eddig.
Bővebbet később.

2012-05-12

Hétvégén GSDI vezetőségi értekezlet, közgyűlés és IGS ülés Québecben

A hétvégén már megkezdődik a Global Geospatial Conference 2012 rendezvénysorozata. Vasárnap HUNAGI beszámolóra kerül sor a GSDI számára a CEOS WGISS32 és 33 budapesti illetve tokiói plenáris ülésekről valamint az isztambuli GEO-VIII ülésről.

2012-05-10

Május végéig lehet előadáskivonatot beküldeni az októberi MITIP konferenciára

Mai postánkból:
"MITIP2012

      Scientific Forum and Proposers’ Day     
24-26 October, Budapest
-Call for Contributions-

Dear Colleague,
We cordially invite you to

1. Submit the draft of your scientific contribution by the extended deadline of 31 May!
 Journal Opportunities have been announced on the event site:http://www.mitip.org/mitip12_01.html

2. If you wish to meet our Commission experts and find out about new calls(http://www.mitip.org/mitip12_10.html) on the Proposer’s Day please register at:http://www.mitip.org/mitip12_04.html

(Potential project ideas may be presented during the networking session for finding consortium partners and receiving feedback. To secure a time slot, please let us know of your intention by email.)

3. Increase the visibility of your ongoing projects by becoming a MITIP Supporting project being featured on the event web-site, flyer and on-site information stand!
(for information on requirements please turn to me via email)

 For further details please see updated flyer (attached) or the event site!

Looking forward to hearing from you,With kind regards,
Dr. Elisabeth Ilie-Zudor (Programme chair)

-----------------------------------------------------------
Dr. Elisabeth Ilie-Zudor, PhD
Head, Intelligent Information Management
Research Laboratory of Engineering and Management Intelligence
Computer and Automation Research Institute, Hungarian Academy of Sciences
E-mail: ilie@sztaki.hu

2012-05-09

V4 Nemzetközi Visegrádi Alap Beszámolója a Külügyminisztériumban

Mitnyan Zoltán HUNAGI titkár jelentése a HUNAGI közössége számára a mai rendezvényen elhangzottakról:

"A Külügyminisztérium adott helyszínt a Nemzetközi Visegrádi Alap pályázati lehetőségeit bemutató tájékoztatónak 2012. május 9-én 10:00 órakor.

A tájékoztató kiterjedt a különböző pályázatok, ösztöndíj-programok, művészeti rezidens programok és egyetemi kurzus-programok feltételeinek bemutatására, a technikai és gyakorlati tudnivalókra. A tájékoztatón kiemelt hangsúllyal szerepelt a Nemzetközi Visegrádi Alap rövidesen útnak induló Keleti Partnerségi Programjának ismertetése.
A rendezvényt Prőhle Gergely helyettes államtitkár nyitotta meg. A tájékoztatót Petr Vágner, a Nemzetközi Visegrádi Alap igazgatója Jiry Sykora szlovák munkatárs és Szilágyiné Bátorfi Edit, Magyarország V4 Nemzeti Koordinátora tartotta."
Mitnyan úr részletes beszámolója itt következik:

Az Országgyűlés elfogadta az új Földmérési és térképészeti tevékenységről szóló törvényt

Illusztráció: Az Országház. HUNAGI fotógyűjtemény 2012
A HUNAGI Közgyűlésen Buga László, a HM Térképészeti NKft műszaki igazgatója jelentette be, hogy május 7-én délutáni ülésén az Országgyűlés törvényt alkotott a Földmérési és Térképészeti Tevékenységről. Az új jogszabály a végrehajtási utasítások elkészültét követően lép hatályba. Az új törvény már nem térképekről, hanem adatbázisokról szól.
A Parlament hivatalos honlapja
Jogszabály szövege (előfizetéses!)

2012-05-08

Sikeres HUNAGI Közgyűlés

A 22.HUNAGI Közgyűlés elfogadta a beszámolókat - a 2011. évi Közhasznúsági Jelentést is - és jóváhagyta az idei szakmai és pénzügyi terveket. Barkóczi Zsolt HUNAGI elnök meghívására a Közgyűlésen részt vett Kerémi András úr, az IVSZ GEOinformatika munkacsoport vezetője is, aki határozottan hangsúlyozta a két szervezet együttműködésének  igényét az interoperabilitás, adatharmonizáció és adatmegosztás (lényegében az INSPIRE irányelv teljesítése) érdekében. 
A 2012. évi terv kiegészítésre került
"Hazai tudományos eredmények a térinformatikában" címmel HUNAGI műhely rendezését készíti elő. Az előzetes szondázások nagyon határozott szakmai támogató visszajelzéseket eredményeztek. HUNAGI informálisan már felvette a kapcsolatot az MTA Földtudományi Osztállyal és a napokban sor kerül a formális megkeresésre is.
(Megjegyzem, a javaslati anyag elkészítése előtt minden HUNAGI tagszervezet (esetenként partner is) meg lesz keresve közreműködése érdekében, de a külföldi kitekintés érdekében a például a GEO, UCGIS, AGILE, ISDE, EuroSDR, CODATA, ISPRS és ICA közösségeiben, továbbá a DGJRC, DG InfSo és DG Research propgamjaiban kitapintható trendek is  bemutatásra kerülnének). HUNAGI az elhangzott előadások citációs indexxel rendelkező nemzetközi folyóiratokban  (pld IJSDIR, IJDE) és hazai szaklapban (Geodézia és Kartográfia) való elhelyezését is szorgalmazni fogja. Csemez professzor javaslatára időzítés tekintetében a "Magyar Tudomány Hónapját", novembert javasolnánk.
Ugyancsak megérlelődött egy HUNAGI pályázat készítése a GMES regionális műhely vendégül látására. HUNAGI ebben több tagszervezete aktív közreműködésére számít, a helyszínt a Károly Róbert Főiskola SPIDER RSO vállalta biztosítani. A KRF részéről Bozó Pál c. főiskolai docens felajánlotta segítségét a logisztikai kérdések tisztázásában, a HUNAGI pályázat előkészítésében. Az elhatározásról az EUROGI főtitkára tájékoztatást kapott.
Az elhangzottakkal kapcsolatos további részletekre vonatkozó kérdésekre adott válaszok minden érdeklődő számára hasznosak lehetnek:

-        a kormányzati ügynökséggel közösen tervezett konferenciáról
itt három rendezvényről is szó esett:
a kormányzati ügynökség csak a Térinformatika és Tudomány tervezett HUNAGI rendezvény apropóján jött elő, hogy Térinformatika és innováció témában egy hasonlót is szervezhetünk az illetékes kormányügynökséggel.
Az EUROGI által meghírdetett pályázatról is szó esett: egy GMES infónapot tervezünk megpályázni, ebben a partner a közgyűlésen elhangzottak szerint a KRF lesz. a pályázatelkészítés a hétvégén történik meg beadás a jövő héten lesz.
-        Geocarto cikk megjelenésről
A magyar szám terv szerint decemberben jelenik meg. A hét közül egyet már "szednek", a másik hat ezekben a hetekben van a kétkörös lektorálás fázisában, a terv szerinti előrehaldásban. A tanulmányok kiválasztása a főszerkesztővel együtesen történt, lényegében a szeptemberi WGISS-32 magyar előadásainak szöveges anyagai. Más hazai eredmények cikkeinek elhelyezésében is tud HUNAGI javaslatokat adni, a GIM, az IJSDIR, illetve IJDE szakfolyóiratoknál, ahogy a HUNAGI Napló baloldali oszlopában fel van sorolva.
-        eSDI-NET programról
Ahogy elhangzott, itt nagy a lemaradásunk, amint a 3. kör meg lesz hírdetve, HUNAGI mozgósítja tagjait és partnereit. Minden háttérinformáció itt található: http://www.eurogi.org/about-the-eurogi-esdi-net-initiative.html#10 
-        Károly Róbert Főiskola OGC tagságáról
HUNAGI a tagsági belépésről győzte meg sikerrel a KRF-et, amely levelezésben áll a szervezettel a tagsággal belépéssel kapcsolatos egyeztetések érdekében. A bejelentést Tőlük várjuk mi is.
-        térinformatikai továbbképzési lehetőségről (egy külföldön oktató magyar tanárral kapcsolatban hangzott el)
Itt a michigani Ferris Egyetem adta lehetőségekről van szó. A háttérinformáció itt található Barsai Gábor egyetemi oktató jóvoltából: a korábbi hír: http://hunagi17.blogspot.com/search?q=Ferris   

2012-05-04

HUNAGI Közgyűlés! Május 8 du 2 óra, VÁTI Dokumentációs Központ


Helyszín és megközelítési lehetőség.
Meghívó és napirend:
http://www.hunagi.hu/G/pub/HUNAGI/22HUNAGImegh2012.pdf
Elmúlt évi szakmai beszámoló:
http://www.hunagi.hu/G/pub/HUNAGI/2011besz.docx
2012. évi szakmai terv (helyszínen kiegészítve):
http://www.hunagi.hu/G/pub/HUNAGI/2012terv.docx
Pénzügyi terv 2012. évre:


2011.évi közhasznúsági jelentés:
http://www.hunagi.hu/G/pub/HUNAGI/hunagi_2011_kh.pdf 

Érdeklődik az iránt milyeneredményeket ért el HUNAGI tagjai segítségével az elmúlt évben? 
Részt kíván venni az idei feladatok jóváhagyásában? 
Van bejelentenivalója?  
Örömmel várjuk!
Kérjük, részvételi szándékát itt jelezze:
https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dG0yc2RqWktlRlFvRVBsVnU1VXJnSWc6MQ


A Közgyűlési felhívás közzétételének kronológiája a február 8-i időpontvéglegesítést követően:

április elejétől: képes figyelemfelhívás linkkel a meghívóra és jelentkezési banner a HUNAGI Naplóban, amely a legolvasottabb HUNAGI webes felület
április közepétől: Közgyűlési figyelemfelhívás a HUNAGI honlapon www.hunagi.hu
április 12-én Híradás a HUNAGI Eseményblogon 
április 13-án az első körlevél (hely, időpont, napirend, regisztráció, megközelítés)
április 26 HUNAGI Napló: Közgyűlési figyelemfelhívás és linkek a háttérdokumentumokra
május 4 HUNAGI Napló újabb Közgyűlési figyelemfelhívás és linkek a háttérdokumentumokra
május 5 HUNAGI eHírlevél 

2012-05-02

Megújult alapító tagszervezetünk, az MFTTT honlapja

Mától regisztrálni lehet a Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság, az MFTTT honlapján abból a célból, hogy az érdeklődők szakmai események, érdekességek, rendezvényekről hírlevél  formájában tájékoztatást kaphassanak. A regisztráltak a terv szerint a jövőben teljesebb körű szolgáltatásban részesülnek majd mint a regisztrálás nélküli eseti látogatók. A honlap szakmai színvonalának és naprakészségének biztosításához az MFTTT vezetősége örömmel vesz közreműködőket. HUNAGI kész az MFTTT partneri együttműködésre és ennek keretében például bloghíreinek megosztására. 

A magyar katonai térképészet elismerése Magyar Örökség-díjjal

Alapító tagszervezetünk az MFTTT szaklapja, a Geodézi és Kartográfia legújabb számában arról adott hírt, hogy Magyar Örökség-díjat kapott a magyar katonai térképészet! Az intézmény történelmi jelentőségű teljesítményéről Klinghammer akadémikus úr írt összefoglaló cikket. HUNAGI vezetése és tagsága nevében gratulálunk a kitüntető díj elnyeréséért és büszke arra, hogy a magyar katonai térképészet két intézménye ill. szervezete, az MH Geoinformatikai Szolgálat, illetve a HM Térképészeti Közhasznú Nonprofit Kft. tagjai.