2012-11-30

Hazai működtetésű Veszélyhelyzet és Katasztrófa Információs Rendszer

Illusztráció: a ma déli helyzet
RSOE - Emergency and Disaster Information Service (EDIS)
RsoeEdis a Facebookon
Partnerszervezetünk, az RSOE munkatársa Böszörményi Zsolt úr figyelemfelhívása nyomán javasoljuk a szolgáltatás megtekintését és észrevételekkel, javaslatokkal segíteni annak működését.

2012-11-29

HUNAGI csatlakozott az EU smeSpire projektjéhez

A csatlakozási dokumentum szövege (a pecséttel is ellátott szkennelt változat felhívja a figyelmet az opcionális témakörökre). 
Még a mai nap folyamán közreadjuk a DG JRC részéről a projektben résztvevő 12 ország mintegy tárinformatika-információtechnológia területén működő 1700 kis- és közepes vállalkozása (KKV) számára kiküldött kérdőívet. Az információ a közeli apokban a 18/2012 eH1rlevélben is kikerül. A lehetőséggel  HUNAGI disszeminációs tevékenysége nyomán a magyarországi KKV-k (tagjaink, partnereink és a HUNAGI Napló hetente mintegy másfélezer olvasójának révén)  fokozottan élhetnek, felkerülhetnek az EU projekt adatbázisába, csatlakozva az eredeti 12 ország vállalkozói közösségéhez. 
A projekthez való csatlakozásunk Giacomo Martiramo projekt koordinátor (Epsilon Italia srl) személyes majd formális meghívására törént az EUROGI november 16-i Tagok Napja rendezvényén folytatott beszélgetés nyomán, értesítve erről az Európai Bizottságot is. Bár a projekt költségvetéséből nem részesülhetünk, annak munkájába interneten bekapcsolódhtunk és a térinformatika területén tevékeny KKV-k számára lehetőség nyílik e projekt kapcsán is megjelenni az európai színtéren (a projektben a JRC részéről Max Craglia és Paul Smits vesznek részt).
Addig is látogassa meg a projekt honlapját: www.smeSpire.eu
HUNAGI célja, hogy hazánkból és a környező országok magyar kisvállalkozásai és más piaci résztvevői közül minél többen regisztráljank be a projektbe, és a kérdőív kitöltésével legyenek proaktívak, amely befektetés üzleti téren hamar megtérülhet.

A földmegfigyelés és térinformatika szociális-gazdasági hasznossága

Minapi postánkból. Dr. Alessandro Annoni bejelentéstevő (képünkön) közbenjárására Max Craglia az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja Környezeti és Biztonsági Intézetének Digitális Föld és Referenciaadatok Egysége részéről megküldte a GEO IX plenáris ülésén bejelentett és a HUNAGI események blogjában már megjelentetett főldmegfigyelési-térinformatikai műhely pontosabb részleteit:
"The workshop on socio-economic benefits of earth observation and geographic information will take place on 23-24 June in Florence as announced. This will be the third workshop on this topic following the one held in Ispra in 2011 (http://ies.jrc.ec.europa.eu/socioeconomic-benefits-from-the-use-of-earth-observations) and Boulder (Colorado) in 2012 (http://www.earthzine.org/2012/03/09/workshop-on-the-socio-economic-benefits-of-geospatial-information/). We will refine the exact title of the workshop and have an open call for papers in the coming weeks as soon as we make the announcement of the INSPIRE conference. "
A két műhel anyaga kiegészítve az OECD tárgybeli friss tanulmányaival hasznos indokló háttéranyagokként szolgálnak honi kormányzati döntések alátámasztásához. (December 18-án lesz a Magyar Űrkutatási Tanács soron következő ülése).
HUNAGI ajánlja a tárgyban érdeklődő olvasóinak az erthzine (Föld  Magazin) webes fórum meglátogatását. Boulder nem csak az egyeteméről híres, de itt van a légkörfizikai kutató is, amely CEOS WGISS és GEO szakértői üléseknek is helyet adott az elmúlt években.

2012-11-28

Kristóf Dániel hivatalosan is meghívást kapott a Nemzetközi Digitális Föld Társaság (ISDE) Ifjúsági Bizottságába

A hivatalos felkérés a HUNAGI ajánlására a minap érkezett az ISDE ügyvezető igazgatójától és azt Dr. Kristóf Dániel a FÖMI térinformatikai részlegének vezetője örömmel elfogadta. Az ISDE most megalakult ifjúsági bizottságának összetételéről és munkájáról várhatóan ezen a fórumon is beszámolhatunk.
Prof. Gua Huadong akadémikus (j), az ISDE főtitkára és Prof. Wang Changlin az ISDE ügyvezető igazgatója (b) a GEO-IX plenáris ülésén. Foz Do Iguacuban. HUNAGI fotó, 2012. (Egyébként jelen volt John Richards professzor is, az ISDE elnöke, mint az ausztrál- brazil-kanadai-kínai földmegfigyelési együttműködés ausztrál szakértője.)

2012-11-27

Kormányzati beruházások az infokommunikáció területén

A most érkezett szakmapolitikai hír a HUNAGI tagsága, partnerei és a HUNAGI Napló más olvasói érdeklődésére is számot tarthat: 
Felgyorsulnak a brüsszeli támogatással megvalósuló jelentős infokommunikációs projektek:
e-közigazgatási program,
elektronikus útdíjfizetési rendszer,
vasúti navigációt szolgáló GSM-R, 
112-es segélyhívó hálózat.
A mintegy 100 milliárd forintba kerülő nemzetstratégiai jelentőségű projektek megvalósításában kulcsszerepet játszik a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató.
Ezek mindegyike igényli térinformatikai technológiák alkalmazását. 
Mint emlékezetes, HUNAGI-nak A mobil és közösségi térinformatikának a helyi önkormányzatoknál való fokozott alkalmazását elősegítő kormányzati lépések megtételét célzó javaslata elnyerte a nyári budapesti Civil Parlament támogatását és a kezdeményezést elősegítő kormányzati intézkedések előkészítői számíthatnak a HUNAGI az INFOTÉR és az IVSZ kinyilvánított együttműködésére.

2012-11-25

HUNAGI-t meghívták az smeSpire projektbe

A lisszaboni EUROGI Tagok Napján folytatott beszélgetések nyomán megérkezett a formális meghívás, hogy HUNAGI részese lehet az smeSpire projekt egy fontos munkacsapatának, melynek vezetői Max Craglia és Paul Smits (JRC).  Ez elsősorban magánszféra tagjaink számára jelent majd előnyöket. A részletekről hamaroan itt!
A honlap szerint a projekt a  HUNAGI vállalkozói tagszervezetei számára is a következő előnyöket kínálja:

  Bekerülhetnek a projekt SME adatbázisába
  Hozzáférhetnek a projekt Képzési Platformjához
  Megkapják a projekt híreit és felhívásait
  Kicserélhetőek az INSPIRE megvalósítás legjobb gyakorlatai
  További smeSpire erőforrások használatára lesz mód amint azok rendelkezésre állnak

2012-11-23

Hírek a GEO IX-ről


  • JRC kérdése HUNAGI érdeklődéséről a Digital Earth 2018-beli megrendezéséről (Alessandro Annoni) Ezt a témát is érintően nov 27-én levelezés kezdődött.
  • Francia térinformatikai megkeresés alternatív energia témakörben
  • GSDI hozzájárulás AfriGEOSS témakörben. Kapcsolatfelvétel Dr. Ganiy I.A. Agbaje-vel a kezdeményezés előterjesztőjével
  • Kathy Fontaine (NASA) közbenjárás az amerikai 911-es hívószám-kezelés térinformatikai kezeléséről adandó válasz megadásában
  • Kötetlen beszélgetés a Cseh Űrkutatási Iroda igazgatójával Jan Kolar-zsal.
  • GSDI nyilatkozat egyeztetése a CEOS-szal. A megtett nyilatkozattal a GSDI illetékesei egyetértettek.
  • INSPIRE konferenciát megelőző JRC-NASA-IEEE-Geospatial Canada konferencia a földmegfigyelés társadalmi hasznosságáról. A hír a HUNAGI események blogjában is megjelent, részletek hozzáadása a napokban várható.
  • az Európai Bizottság párhuzamos szekcióulésének meglátogatása, hozzászólás és kapcsolatfelvétel az egyik bemutatott európai projekt COBWEB (Community Observation Web) vezetőjével, Chris Higgins-szel. 
  • A német delegáció tagja, Stefan Sandmann, a Szövetségi Környezet- és Természetvédelmi valamint Reaktorbiztonsági Minisztérium információmenedzsment felelőse, a HUNAGI régi ismerője ígéretet tett, hogy hamarosan elérhetővé teszi a HUNAGI közössége számára a téradatok szabad hozzáférését szabályozó új (múlt heti) törvényt, amelyről a GEO IX plenáris ülésen tett bejelentést.

GSDI hozzájárulások a GEO IX ülésszakon

Az első napon a GSDI hozzászólás hangzott el az AfriGEO kezdeményezés vitájában, kiemelve, hogy a GSDI soron következő, 14. világkonferenciáját az ENSZ Afrikai Gazdasági Bizottsága (UNECA), az EIS-Africa és a Nemzetközi Térinformatikai Társaság (IGS) együttműködésében Addis Abbebában rendezi az Africa GIS 2013 konferenciával ötvözve 2013. november 4-8 között. Ez kiváló lehetőséget teremt az AfriGEO szakembereinek és a térinformatikai közösség találkozójára.
A GSDI részéről már fel is vettem a kapcsolatot Dr. Ganiy I. A. Agbaje a kezde-ményezés előterjesztőjével aki a nigériai Szövetségi Tudomány és Technológiaügyi Minisztérium küldetéstervezési és információtechnológiai igazgatója a Nemzeti Űrkutatási és Fejlesztési Ügynökségen belül.
A tagországok részéről a kövekező delegációk fejezték ki állásfoglalásokban támogatásukat: Kanada, Svájc, Oroszország, Chile, Finnország, Olaszország, Japán, Európai Bizottság, Ausztria, Franciaország, Dál-Afrika, Hollandia, Brazilia,  Németország, Egyesüt Államok, Új Záland, Kína. A résztvevő szervezetek közül a következők adtak nyilatkozatot: POGO, OGC (írásban), WMO, COSPAR, CEOS, EUMETSAT, IEEE, IIASA, SWF, EEA, ICSU, IOC és a GSDI Association.
Ez utóbbira ma délután került sor a tegnapi napon elhangzottak figyelembevételével is ma reggel összeállított "háromperces" GSDI nyilatkozat szövegének felolvasásával. A végleges szöveget megkapták a GSDI végrehajtó bizottsági tagjai, a L&SE bizottság vezetése, a LAPSI és ISDE vezetői, a NASA ARC WW projektvezetője valamint a HUNAGI elnöksége.
Az elhangzott nyilatkozat szövege a következő:
GSDI Association

Short Statement to the Group on Earth Observations IX Plenary Meeting,
Foz Do Iguacu, Brazil, 23 November 2012

2012-11-22

Megkezdődött a GEO IX plenáris ülésszaka

400+ résztvevővel, az INPE vendéglátásában megnyílt a kétnapos plenáris ülés Foz Do Iguacuban, a vízeséstól mintegy 10 km-re. A megnyitó ülésen Manuela Suarez, az Európai Bizottság képviselője elnökölt.
GEO IX
Leonel Perondi INPE vezérigazgató megnyitó előadásban részletesen ismertette szervezetőnek elkötelezettségét és hozzájárulását a GEO célkitűzések megvalósítsába. A megnyítón a GEO négy társelnöke (Európai Unió, Kína, Dél-Arika, Egyesült Államok) képviselői tartottak üdvözlő beszédet. Ezt követően mutatkozott be Barbara Ryan, a GEO Titkárság új igazgatója, aki ebben a minőségében ugyan új, de már 8 GEO ülésen vett részt a sorokban.

2012-11-19

Földmegfigyelés: magyar delegáltak a GEO IX Plenáris ülésen.

A brazil űrkutatási szervezet  (National Institute for Space Research - INPE) lesz vendéglátója a két nap múlva kezdődő GEO-IX plenáris ülésnek. A Foz do Iguacuban 2012. november 22-23-én rendezett találkozóra közel 90 tagország és több mint 60 szakmai szervezet kapott meghívást. Magyarországot Dunkel Zoltán dr. habil, PhD, c. egyetemi és magántanár, az OMSZ elnöke, a GSDI szervezetet  ez alkalommal is a HUNAGI főtitkára képviseli. Kövesse nyomon a történteket a HUNAGI Naplóban!
Bővebbet a GEO-IX weboldalon

2012-11-18

EUROGI Közgyűlés

A közgyűlésen belga, ír, portugál, német, francia, lengyel, szlovén, cseh, észt és magyar delegáltak 15 tagszervezetet képviseltek. A térinformatikai ipart az Esri európai főnöke, Günther Pichler képviselte. 
A Közgyűlés szombat délig áttekintette a pénzügyi helyzetet és a 2013. év stratégiai feladatait. A tagsági kategóriák nem változnak, a díjtételeket illetően a soron következő végrehajtó bizottsági ülés tesz javaslatot a március elejei dublini közgyűlésnek, rendkívüli esetben a tagsági díj egy része kiváltható lesz munkavégzéssel, míg az EUROGI keresi a lehetőséget a JRC, a DG Connect és az EEA irányába az EU poitikák végrehajtását előmozdító közreműködést célzó együttműködések intézményes kialakítására. Az EUROGI új tagjelöltjei között holland, ír és olasz magáncégek szerepelnek. HUNAGI részéről elhangzott, hogy a 2013. március végére tervezett 4. HUNAGI Téradatok Konferenciára várjuk az EUROGI vezetés részvételét, célszerűen a dublini EUROGI szervezet EU szerepének és a dublini konferencia  eredményeinek bemutatásával. Az Esri Európa részéről is készek előadást tartani. 
Letölthető a Közgyűlés tervezett programjaAz EUROGI főtitkára számára még aznap egy rövid ppt készült az EUROGI tagjai számára megküldendő E112 témakör kérdéseit illetően, melynek elküldésére ma került sor (www.hunagi.hu/G/pub/E112questions.pptx). A válaszokat - ahogy az már Taiwanból be is érkezett - HUNAGI továbbítja a BM ESR projektje felé.

2012-11-16

Megkezdte munkáját az EUROGI Tagjainak Napja

A rendezvénynek az éppen átszervezett korábbi Portugál Földrajzi Intézet, új nevén a Térségfejlesztési Vezérigazgatóság adott otthont. Letölthető a záróvitában elhangzott HUNAGI hozzájárulás. Több igen tanulságos előadás is elhangzott. Pld. az EU SMESPIRE projekt - melynek nincs magyar konzoriumi tagja felmérte, hogy az utóbbi 5 évben térinformatikai tendereken hány eurót sikerült KKV-knak felvenni. Nos 481 szerződés keretében 478 milliót! Bár országonkénti bontásban megadta a nyertes szerződések számát a hozzátartozó összeggel, Magyarország nincs az országlistán. Giacomo Martirano projekt-koordinátorral abban maradtunk, hogy HUNAGI lehetőségei kapcsolatot épít ki a projektvezetés és a hazai KKV tagjai között és terjeszteni fogja a projekt segédleteit, ereményeit.
A továbbiakban az EUROGI  mai rendezvényének programja látható három részletben:

2012-11-15

2012-11-13

Az első Nemzetközi HeERO Konferencia és a 112 segélyhívószám helyzete a Balkán országaiban


HeERO Konferencia és EENA Kerekasztal 
Zágráb, 2012. november 15-16.
Cél az EU ICT PSP program által támogatott HeERO kísérleti projekt eredményeinek, interoperabilitási tesztjének megismertetése a tématerület európai és nemzeti szakértőivel, illetékes készenléti szolgálatok, és közreműködő ipari szervezetek képviselőivel, egyben javaslatok megfogalmazása jövőbeni megoldásokat illetően.
A november 15-én kezdődő konferenciát az EENA európai civil szervezet kerekasztal vitájával együttesen rendezik. Ez utóbbit a 
112 hívószám a Balkán országaiban témakörnek szentelik. 
Elérhető dokumentumok:

 .
 .
 .
Croatia
Czech Republic
Finland
Germany
Greece
Netherlands
Italy
Romania
Sweden

Tájékozódás legjobb gyakorlat felől

Kép forrása: http://ec.europa.eu/information_society/activities/112/index_en.htm
A térinformatikával támogatott segélyhívás-kezelés témakörében HUNAGI felvette a kapcsolatot a tájékozódás céljából a GSDI nemzetközi Globális Téradat Infrastruktúra szervezet amerikai kormányzati tagjával az FGDC-vel. A szervezet igazgatójához tegnap jutottak el a honi ESR projekt részéről megfogalmazott kérdések, amelyek a hívó és a baleset helyének átlagos meghatározási gyorsaságára és pontosságára, a megjeleníthető térképi tartalomra, valamint a nyílt forrású környezet alkalmazásával kapcsolatos tapasztalatokra kérdeztek rá az egységes 911-es segélyhívószám gyakorlatából.  Hasonló levelet kapott az EUROGI főtitkára az európai E112 gyakorlat kontextusában, míg Távol-keletről a fejlett e-kormányzati megoldásairól híres Taiwan Belügyminisztériumának Információs Központ vezetője kapott hasonló tárgyú érdeklődő megkeresést. Az EU tagországainak ESR helyzetével kapcsolatban az EUROGI pénteki Tagországok Napja rendezvényen HUNAGI javasolja a térinformatikai támogatottság helyzetét megvizsgálni. Elkészült a HUNAGI tagszervezeteinek, tagintézményeink és releváns partner szervezeteinek fogalmazott levél, amely a hazai egységes segélyhívó szám 112 korszerűsítésében felhasználható téradatokra és információkra kérdez rá. A levelet annak tartalmának jóváhagyását követően várhatóan november 14-én, az esti órákban kapják meg a címzettek.

2012-11-09

Sűrgősségi segélyhívás-kezelés térinformatikai támogatással



HUNAGI felkérésre információt gyűjt és továbbít a projektvezetés felé. Két akció előkészítése van folyamatban:
HUNAGI körkérdést intéz az EUROGI jövő pénteki Tagországok Napján a szervezet tagjaihoz annak felmérésére, mely országokban valósult meg az integrált, térinformatikai alapú segélyhívás-kezelés (E112). A kérdések összeállításábn a BM ORFK illetékes projektvezetése működött közre.
Ugyancsak körkérdést kapnak a HUNAGI tagszervezetei és partnerei azzal kapcsolatban, hogy amennyiben adatgazdák, milyen téradatokat tudnak a rendszer számára üzemszerűen szolgáltatni, illetve kik az adatok hozzáférése céljából  megkereshető felelősök. 

            Háttérinformációk:

2012-11-08

SENSEable Lab (MIT) tevékenysége

Postánkból.  Prudence Robinson (MIT) által megküldött hírlevél szerint a SENSEable Lab az Economist lap támogatásával a városfejlesztés, városgazdálkodás "big urban data"  témakörében Urban Code elnevezéssel nemzetközi fórumot szervezett november közepére. Erre politikusokat, a magánszféra, a tudományos élet és felsőoktatás szakembereit várják. Bővebb tájékoztatás innen tölthető le. A fórum színhelye a Pei tervezte Wiesner épület, amely az MIT Center of Arts and Media Technology részlegének ad helyet. 



A Carlo Ratti professzor vezette szakmai műhely világszínvonalú alkalmazásfejlesztéseket végez a szenzorháló, a mobil kommunikáció, a közösségi térinformatika és LBS együttes közegében. Ratti professzor a Világgazdasági Fórum munkájában is részt vesz. A SENSEable City Lab projekt weboldala. Nagyvárosaink önkormányzati informatikasainak figyelmét ez alkalommal is felhívjuk, fizessenek elő (ingyenes) a hírlevélre és ismerkedjenek meg műhely imponálóan sokrétű, innovatív tevékenységével. A műhely honlapján (http://senseable.mit.edu/), az alsó, News oszlopban található a link az előfizetéshez. HUNAGI a kapcsolatfelvételben is örömmel közreműködik. A műhely szoros európai kapcsolatokat ápol, ipari partnere a trentói Graphitech is.
Technológia és földrajz fejléc alatt legutóbb az Economist mutatta be a SENSEable Lab eredményeit. A HUNAGI főtitkára a wellingtoni Digitális Föld Csúcstalálkozón vette fel a személyes kapcsolatot Ratti professzorral. A "Copenhagen wheel" például a MIT  és a kopenhágai önkormányzat többéves innovatív, fejlesztői együttműködésének eredménye, melynek következtében sorozatban gyártható biciklik hátsó tengelyébe egy sor helyzet-, közlekedési és környezeti állapotra vonatkozó valós-idejű érzékelő- mérő és kommunikációs eszközt építettek be, lehetővé téve a széleskörű lakossági térinformatikai adatgyűjtést és városüzemeltetési, városfejlesztési elképzelések megalapozását.

Ma és holnap: 3. Infotér Konferencia Balatonfüreden

A ma 10 órakor kezdődő 3. Informatika a társadalomért konferencia gyújtópontjában az EU pénzek felhasználása áll. A program a konferencia.infoter.eu oldalról tölthető le. A konferencia mai kerekasztal vitájában meghívottként szerepel Barkóczi Zsolt, a HUNAGI elnöke is.

2012-11-07

Letölthető a GSDI és IGS szervezetek közös Hírlevele

A Globális Téradat Infrastruktúra Társulás (GSDI Association) valamint egyénekre szabott lányszervezete a Nemzetközi Térinformatikai Társaság (IGS) októberi közös Hírlevelét a szerkesztő Roger Longhorn engedélyével innen is letölthetik a HUNAGI Napló látogatói:
GSDI_IGS_Vol2_No6_Oct2012_PDF.pdf  Innen fel lehet iratkozni a Hírlevélre, amely már ma a világ közel 5000 térinformatikusához jut el.

2012-11-06

Ma: Tudomány a levegőből. Tudományos konferencia Gyöngyösön


Tagszervezetünk, a Károly Róbert Főiskola nemzetközi jelentőségű rendezvényt szervezett ma délutánra.
Azon előad többek között a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára és az ENSZ OOSA programigazgatója is. Dr. Tomor Tamás intézetigazgató értesítése nyomán október 23-án a HUNAGI Naplóban (a 17. eHírlevelünkben is elérhetően) bátorítottuk a HUNAGI tagintézményeit, tagszevezeteit  és partnereinket a részvételre.
Letölthető program

Átfogó dokumentum az indiai térinformatikai politikáról

A dokumentum társzerzője a GSDI szervezet korábbi vezetőségi tagja, a budapesti GSDI-6 konferencia résztvevője, míg a Bangaloreban GSDI-7 konferencia házigazdája volt az ISRO részéről. Ma egy kormányzati gondolkodó intézet munkatársa.
Kate Lance írja GSDI körlevelében:
http://www.nias.res.in/docs/R11-2012-Mukund%20Rao.pdf

Perspectives for a National GI Policy (including a national GI Policy draft)
Department of Science and Technology (DST), Government of India (GOI) sponsored National GI Policy Project
Mukund Rao & K R Sridhara Murthi
National Institute of Advanced Studies (September 2012)

The National Institute of Advanced Studies (NIAS) took up the National GI Policy Project and brought out this report – even going ahead to propose a draft National GI Policy. The report is the outcome of the work undertaken by NIAS Project team and also is based on detailed consultations held with many experts. NIAS also organised a National GI Policy Roundtable where experts debated various issues and a set of recommendations were arrived at.
From the Indian context, the immediate goal is to develop National GIS as a system to make nation-wide, seamless, standardized GI easily available, accessible, usable and, thereby, bringing value-benefit to the nation in better governance/development; developing GI commerce activities and serving to citizens g-services (GIS-enabled e-services).
This is a first of its kind report on National GI Policy in India – comprehensively covering imaging, mapping, surveying, GIS and positioning a holistic policy perspective for National GIS. The report has built a foundation for the National GI Policy and many a details may still have gaps to be addressed. The report was submitted to the Department of Science and Technology (DST), which is responsible for taking the next steps to formalize the Policy.
_______________________________________________
Legal-Socioecon mailing list
Legal-Socioecon@lists.gsdi.org
http://lists.gsdi.org/mailman/listinfo/legal-socioecon"

INSPIRE megvalósítás költségei és haszna

Postánkból: Kate Lance  (Yale Egyetem) a GSDI belső hírfórumán (érdemes felvételt kérni a címjegyzékre) beszámol az október közepi isprai címbeli műhelyről, melyre a nemzeti INSPIRE kapcsolattartók kaptak meghívást. (A magyar résztvevő útibeszámolójának összefoglalóját örömmel közzétennénk itt a Napló olvasói számára is).  Az elhangzott előadások a figyelemreméltó gyakorlatról és megoldásokról az alábbi linkeken keresztűl hozzáférhetőek.
"

Cost and Benefits of implementing the INSPIRE Directive Workshop
The Joint Research Centre (JRC) invited Member State Contact Points to participate in a workshop held in Ispra, Italy, on the 15-16 October 2012. The aim of the workshop was to share experiences in assessing the costs and benefits of implementing the INSPIRE Directive, and discuss possible common approaches to improve the comparability of methods and results, ahead of the 3-yearly report on the implementation of the Directive due by the 15 May 2013  (Article 21-3 of the Directive 2007/2/EC).

Review of the 2010 reports on implementing the INSPIRE Directive, Max Craglia (JRC)

SDI Cost-benefit assessment analysis in perspective, Arnold Bregt (Univ.Wageningen)

Reporting cost/benefits of INSPIRE: some thoughts from the INSPIRE State of Play and Drafting Team Monitoring & Reporting perspective, Danny Vandenbroucke (Catholic University of Leuven)

Cost benefit considerations: INSPIRE Annex II and III Themes Testing, Vlado Cetl, Katalin Toth, Vanda Nunes de Lima (JRC)

Examples from Denmark, Ulla Kronborg Mazzoli (National Survey and Cadastre)

Examples from Finland, Jaana Mäkelä (Aalto University)

Lessons learned from JRC studies, Max Craglia (JRC)

Assessing the wider benefits: SMESpire, Piergiorgio, Cipriano (JRC)

Kate Lance
Email: lancekt (at) aya.yale.edu
Skype id: ktl-says-hi
______________________________________________
Legal-Socioecon mailing list
Legal-Socioecon@lists.gsdi.org
http://lists.gsdi.org/mailman/listinfo/legal-socioecon"

2012-11-02

November 7-ig válasz adható az EUROGI GMES kérdőívére

Simon Vrecar, EUROGI vezetőségi tag tegnapi felhívása nyomán lehetőség van minden HUNAGI tagszervezetnek és partnernek, akik érdekeltek a GMES feladatok végrehajtásában, résztvenni a GRAAL projekt felmérésében. Az európai szintű felmérés első kiértékelésére november 14-n kerül sor.
Simon Vrečar has sent you a message.
Date: 11/01/2012
Subject: GRAAL - GMES survey
Dear Sir/Madam
Dear Colleague,
GRAAL (http://www.gmes-graal.eu/) is a project co-funded by the 7th Framework Programme, the EU's instrument specifically targeted at supporting research and development. Its ambition is to become a matchmaker between European local and regional authorities and GMES.
Within the GRAAL project EUROGI – European Umbrella Organisation for Geographic Information (www.eurogi.org ) is taking part in awareness activities.
Herby you are kindly asked to fill in the online survey at the following link http://eurogi.org/limesurvey/index.php?sid=56261&lang=en by next Wednesday November 7th .
IF YOU ARE NOT THE RIGHT ADDRESS PLEASE FORWARD THIS EMAIL TO THE APPROPRIATE PERSON
For any further information and details you can contact me by mail, phone or mobile (see bellow!)!
Kind regards
Simon Vrečar , Member, EUROGI ExCom "                                                                                                                                               

Földtudományos térinformatikusok az ICSU CODATA elnöki és főtitkári posztján

Mai postánkból. Horst Kremers (Berlin) figyelefelhívása alapján a következőkről számolhatuk be: Guo Huadong elnöklete mellett tegnap és ma lezajlott a CODATA közgyűlése, melyen a tisztségviselők és végrehajtó bizottsági tagok a következők lettek:

.



CODATA Taipei General Assembly - Elected Members of the CODATA Board and Executive Committee
Last Name
First Name
Position
Area
GRAVES
Sara
Secretary General
Computer and Data Science/Geoinformatics
BROOME
John
Treasurer
Earth Sciences

CODATA
Executive Committee
AHITUV
Niv
Ordinary Member
Information Technology Management, Internet Studies
BHATTACHARYA
Alok
Ordinary Member
Computation Biology and Bioinformatics
CARROLL
Bonnie
Ordinary Member
Information Science
HAMAGUCHI
Hiro-o
Ordinary Member
Chemistry
LEE
Der-Tsai
Ordinary Member
Computer Science
MABASO
Refiloe
Ordinary Member
Information/Knowledge Management
THORLEY
Mark
Ordinary Member
Research Data Management
ZBOROWSKI
Mary
Ordinary Member
Information Science/Physics
 Forrás:   http://www.codata.org
A meglévő tematikus feladatcsoportok mindegyikét folytatásra érdemesnek találta az illetékes testület, mindezekhez még további három csoport létrehozásáról határoztak.

Linked and Open Data for Global Disaster Risk Research

Advancing Informatics for Microbiology

Mining Space and Terrestrial Data for Improved Weather, Climate and Agricultural Predictions
Horst Kremers meghívására, munkacsoportja kapcsolati listájára a HUNAGI is rákerült, így a honi érdeklődésre számot tartó mostani és jövőbeli hasonló CODATA hírekről tagjaink és partnereink mindenkor napokon belül értesülnek.
A CODATA stratégiájáról az amerikai Nemzeti Kutatási Tanácsban tartott kutatási adatok és információk testületi (BRDI) ülésen volt szó ahol, is a GSDI illetve az EU LAPSI projekből is jól ismert szakértők játszottak meghatározó szerepet igy Bob Chen a CODATA eddigi főtitkára és Paul Uhlir (Nemzeti Tudományos Akadémia), a LAPSI projekt egyik hivatalos szakmai belső ellenőre. 
Az akkori programot áttanulmányozva ( http://sites.nationalacademies.org/PGA/brdi/PGA_071603) számos téma a hazai K+F szakemberek számára is érdekes lehet pld. A Strategy for Dynamically Adaptive Weather Prediction:   Cyberinfrastructure Reacting to the Atmosphere (Kelvin Doegemeyer), The Value of Public Data for Science and Society (Paul Uhlir), CODATA involvement in GEO Data Sharing Task Force/Working Group, vagy Review of CODATA by ICSU
Forrás:   http://www.codata.org
Úgy tűnik, az 1966-ban a Tudományos Uniók Világtanács (ICSU) által alapított CODATA szervezetnek jelenleg Magyarorság (jelenleg) nem tagja. Alapító tagszervezetünknél (NJSZT) tájékozódunk és ha szükséges velük, valamint az IVSZ-szel és Infotérrel együttesen kezdeményezést teszünk.
A CODATA 23 párizsi és taiwani szervezőivel a banketten. A kép balszélén illetve közepén Cecile Carbonell (CODATA), illetve Kathleen Cass (CODATA ügyvezető igazgató) és Der-Tsai Lee, a taiwani CODATA Nemzeti Szervezőbizottság elnöke, feleségével.
Foto: Jeremy Shen. 
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
News from the CODATA_International eNewsList follows from here:
."Colleagues, Alex Ball, Research Officer at the Digital Curation Center, has written an extensive report on the 23rd CODATA International Conference. Here is the citation:
  Alex Ball. "23rd International CODATA Conference". November 2012, Ariadne Issue 70 http://www.ariadne.ac.uk/issue70/codata-2012-rpt"
l
-----------------------------------------------------------------------------------------
If you receive this mail not directly from the CODATA_International eNewsList
and you are interested in receiving information on CODATA activities
and discussions continuously
then join the CODATA_International eNewsList by sending an empty message
to the mail address      join-CODATA_International@kbx7.de    or respectively
MAILTO:join-CODATA_International@kbx7.de