2006-08-17

Térinformatika a logisztikában

b: Doór Zoltán (j), a logisztikai, és Sikolya Zsolt (b) a térinformatikai szervezet elnöke Vértes Edit MLE főtitkár asszonnyal. j: Az MLE titkárság a belvárosban (földrajzi koordinátái: 47 29 46,48 É, 19 02 56,68 K). Képek: (c) HUNAGI fotógyüjtemény,2006 és (c)Google, 2006A Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a HUNAGI magas szintű találkozója
2006. augusztus 17-én került sor a két civil szervezet magas szintű kapcsolatfelvételre. A találkozón részt vettek Doór Zoltán az MLE elnöke, Sikolya Zsolt, a HUNAGI elnöke, valamint a két szervezet főtitkárai Vértes Edit (MLE) és dr. Remetey-Fülöpp Gábor (HUNAGI). Az elnöki szintű megbeszélésre voltaképpen Keller Gábornak, a Magyar Logisztikai Egyesület Dél-dunántúli Szervezete régióigazgatójának kezdeményezését követően került sor a szervezetek főtitkárainak előkészítésében.
A tárgyalók egyetértésre jutottak egy olyan együttműködés kialakításában, amely kölcsönös tagságot biztosít egymás szervezeteiben, elősegítve a logisztika területén működő MLE tagszervezetek és az interdiszciplináris térinformatikai közösség, a HUNAGI tagszervezetei közötti régió szintű együtműködést, a várható szinergikus előnyök hasznosítását mindenekelőtt pályázatos, konzorciumi formában.
Az MLE vállalkozás-orientált szervezet. Korai formációja 1984-ben az európai logisztikai szervezet alapító tagja volt, jogilag 1990-ben alakult. Küldetését, feladatát a
www.mle.hu honlap ismerteti. Szoros kapcsolatban működik együtt a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társasággal, amellyel együttesen adnak ki szakértői minősítéseket. A Nemzeti Fejlesztési Terv kapcsán a logisztika szakterületén létező 5 hazai logisztikai szervezet egyeztető fórumának is tagjai.
Az MLE minden hónap második szerdáján az MTA székházában tartja a Logisztikai Klubnapját (legközelebb 2006. szeptember 13.-án d.u. 3 órakor), ahova a HUNAGI tagszervezeti képviselőit is szívesen látja. A
klubnapon LOGISZOL Szolnoki Logisztikai Központ mutatkozik be, mely előadás a befektetők, a logisztikai és árutermelő cégek számára is sokújdonsággal szolgál.

Az Egyesületnek három kiadványa van: a kéthavonta megjelenő LogInfo folyóirat (www.loginfo.hu ), a Logisztikai tudományos füzetek (melynek legutóbbi száma a védelmi logisztika témakörével foglalkozott), valamint a független szerkesztő bizottsággal működő Logisztikai Évkönyv, melynek 2006. évi kiadása októberre várható.
Konkrét lépésekkel tagjaink szeptember végéig találkoznak. Addig is várjuk mindazon tagszervezetünk visszajelzését, akiket különösen érdekel, hogyan kapcsolódhatnak be az együttműködés már korai szakaszába is.

Végül néhány kapcsolódó szubjektív gondolat: a térkép alapú információs rendszereknek, a helyfüggő szolgáltatásoknak például a városüzemeltetésben, a kereskedelmi piacfejlesztésben, a területfejlesztésben, a szállításban, közlekedésben és túrizmusban való közvetlen gazdaságerősítő alkalmazási lehetőségei ismertek. Mindazon területeken, ahol a térinformatikai támogatás megvalósul (téradat-infrastruktúrán, távérzékelés, műholdas helymeghatározás és navigáció útján), értéknövelt logisztikai szolgáltatások alakíthatók ki, ott várhatóan hatékonyabb és megbízhatóbb logisztikai feladatmegoldásokra lesz lehetőség kezdve a tájékoztatástól a versenyképességet növelő, gazdasági hasznot eredményező alkalmazásokig, a szociális, gazdasági és környezeti érdekek és szempontok együttes figyelembevételével. Mindez egyaránt hasznosítható a tervezés, a megvalósítás és az ellenőrzés fázisaiban. A térinformatikával támogatott térbeli-időbeli hatáselemzés egyben lehetővé teszi a fenntartható fejlődés szempontjainak jobban megfelelő fejlesztési stratégia alakítását.

1 megjegyzés:

  1. Névtelen6:47 du.

    Nagy mérföldkőnek illetve előrelépésnek tekintem a két civilszervezet kapcsolatépítését. Vélhetően sokkal "vizuálisabb"-an közelíthető meg egy-egy térségi logisztikai probléma, vagy a döntéselőkészítés folyamata. Másfelől óriási - eddig még kihasználatlan - lehetőségeket látok az üzleti logisztikai szféra "GIS" szempontok szerinti megközelítésében, a kapacitások feltárásában, a különféle ellátási láncok/hálózatok lefedettségi analizisében...stb. Még a jövő "zenéje", de igencsak reális esélye van annak, hogy a térségi "kompetencia vezérek" ( regionális fejlesztési ügynökségek)már olyan tervező asztal mellett alakítják ki fejlesztési stratégiájukat, amely képes is azt megjeleníteni vizuálisan, sőt a beállt változások/változtatások modellezhetőek benne. Bízom abban, hogy nem járok messze az igazságtól, amikor olyan scenárió-ba menekülök előre, melynek kitörési pontja egy makrorégiókat lefedő logisztikai geomarketing, és amelynek üzleti hozzáadott értéke vitathatatlan.
    Kaposvár, 2006.08.23.-án
    Keller Gábor régióigazgató
    MLE Dél-Dunántúli Szervezete

    VálaszTörlés