2006-08-08

GSDI vezetőségi telekonferencia a HUNAGI részvételével

Egy euróatlanti telefonkonferencia kellékei: a telefon, egy stopper és a napirend. Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2006


A Téradat-infrastruktúra világszervezet telefonos igazgatótanácsi ülése
Ez évben már a harmadik alkalommal, 90 perces meghívásos telekonferencián vettek részt a GSDI szervezet igazgatótanácsi tagjai 2006. augusztus 8-án. A testületnek 2004 óta a HUNAGI is választott tagja, képviselője egyben az igazgatótanács titkára is. A mai ülésen a szervezeti, ügymeneti és pénzügyi kérdéseken felül szó került GSDI képviseletéről a braziliai GEOSS műhelyen, a banffi Téradat Akadémia műhelyen, a CEOS WGISS szeptemberi munkaülésén Annapolisban, a római UNSDI Geonetwork találkozón és a müncheni FIG kongresszus GSDI-FIG szekciójában. A GSDI pályázatán kisösszegű pályadíjat nyerők mezőnyében a HUNAGI tag vácrátóti MTA Ökológiai és Botanikai Kutató Intézet is ott van.
A legtöbb időt a testület a GSDI9 konferenciának szentelte. Odavárják a chilei államelnököt, a vezérszónokok a szakma jeles képviselői közül Maryvonne Plessis-Fraissard, a világbank közlekedési és várostervezési igazgatója, Jack Dangermond az ESRI elnöke, Ben Eazzetta az Intergraph biztonsági, kormányzati és infrastruktúra irány elnöke és Ivan Deloatch, az Egyesült Államok kormányközi térinformatikai testülete (FGDC) igazgatója lesznek. A homloktérben a szegénység elleni küzdelem áll. Szembetünően magas a földüggyel kapcsolatos szolgáltatások és fejlesztések bemutatása,amelynek külön FIG/GSDI szekciót is szerveztek "Spatially enabledLand Administration" címmel... A GSDI9-en jelen lesznek a FIG, FAO, EuroGeographics, EUROGI vezetői illetve képviselői. Homloktérben lesz az INSPIRE is, melyet az Európai Bizottságtól Max Craglia és Alessandro Annoni mutat be. Jelentős a holland hozzájárulás is, ami annak is betudható, hogy a GSDI11 konferencia várományosa Amszterdam.
A HUNAGI a GSDI9 munkájában is részt vesz: főtitkára szerepet kapott a GSDI9 válogatott előadásanyagainak szakmai véleményezésében és elfogadták előadásanyagát "Economic, societal and environmental benefits of Spatila InformationInterest Communities" címmel , melyet az EUROGI főtitkárával, Joao Geirinhas-szal együttesen jegyeznek. Bár az északi féltekén most vannak a szabadságolások, az ülés megfelelő részvétel mellett folyt, és a felvetett kérdések mindegyikében konszenzusra jutott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése