2016-03-23

Egy térkép, amely megváltoztatta a világot.

1815-ben készítette el  kora legpontosabb, nemzeti kiterjedésű  földtani térképét a csatornatervervező mérnök, föld- és ásvány felmérő, térképész és geológus William Smith (1769-1839).  Néhány nappal ezelőtt lehetőségem volt megtekinteni a szakmatörténeti híresség egyik eredeti példányát a canberrai Ausztrál Nemzeti Egyetem Geológia Tanszékén a geofizikus dr. Papp Éva (Emeritus Faculty, The Australian National University, Academic Visitor, Research School of Earth Sciences) jóvoltából. A térképművet az egyetem tanszék alapító geológia professzora David Brown vásárolta még 1965-ben 950 fontsterlingért egy londoni kiadótól. Megállapította a térkép tartalmából, hogy bár a feltüntetett időpontja 1815 július 1 volt, az egy 5., bővített kiadás volt 1817-ből. 
Dr. Simon Winchester 2001-ben „Egy térkép, amely megváltoztatta a világot” címmel jelentette meg könyvét a William Smith életművéről.


Ma délután, a Magyarhoni Földtani Társulat 164. rendes közgyűlésén külön napirendi pontként Dr. Brezsnyánszky Károly, a MÁFI egykori igazgatója tart előadást „200 éves William Smith földtani térképe” címmel a Stefánia úton.














Dr. Papp Éva felvetette, hogyan is állunk a legrégebbi földtani térképekkel? Mit is ír a Wikipedia (hu.wikipedia.org) ennek kapcsán?

A kezdetek
A kép forrása: Wikipedia. Eredete: J.A. Harrel
A földtani térképészet kezdete jelenlegi ismereteink szerint egybeesik a tematikus kartográfia kezdetével is. Az első ismert földtani (és tematikus) térképet, a torinói papiruszt az ókori Egyiptomban készítették időszámításunk előtt 1150 körül IV. Ramszesz uralkodása idején. A térkép építő- és díszítőkő, illetve aranybányák lelőhelyét ábrázolja.[1]”


Magyar vonatkozások
Magyarország első metrikus földtani térképét F.S. Beudant francia mineralógus szerkesztette 1822-ben a Balaton-felvidékről 1:100 000 méretarányban.
Az ország területének geológiai feltérképezése 1869-óta a Magyar Állami Földtani Intézet (korábban Magyar Királyi Földtani Intézet) feladata.”

Források 
Harrell, J.A. and V.M. Brown, 1992a, "The world's oldest surviving geological map - the 1150 BC Turin papyrus from Egypt", Journal of Geology 100 (1992), pp.3-18.
Albert Gáspár (2004.). „Földtudományok eredménye „kézzelfoghatóan”: a földtani túratérkép”. Geodézia és Kartográfia LVI (7), 27-30. o. ISSN 0016-7118.
Albert G. 2009: Háromdimenziós földtani modellek fejlesztésének és megjelenítésének módszerei térinformatikai szemlélettel, Doktori (Ph.D) értekezés — Kézirat, ELTE Földtudományi Doktori Iskola, ELTE Informatikai Kar - Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék, Magyar Állami Földtani Intézet, Budapest. 2009. 150 p.”

Megjegyzés
Poszterfotó a Martu törzsek egy térképével. Aboriginal Library, Canberra
Mindehhez még azt is hozzátenném, hogy talán nem tévedés az első hidrogeológiai tematikus térképek közé sorolni azt az Ausztália Nyugati Sivatagában az őslakósok által készített sziklarajzot, melynek fényképével az Australian Institute of Aboriginal and Torres Strait Islander Studies (AIATSIS) Könyvtárának előterében találkoztam Canberrában. A kőbe vésett rajzot Timmy Patterson interpretálta. Ausztráliában egyetlen kistérségben – mintegy 300 négyzetkilométer területen - mintegy egymillió sziklarajz található, köztük a világ legrégebbi térképei. http://www.kimberleyfoundation.org.au/uploads/41632/ufiles/First_Footprints_Press_Kit_-_S.pdf
További ajánlott forráshelyek:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése