2008-04-28

Térinformatikai sikerek az EU elektronikus-tartalomszolgáltatás pályázatok terén

A MATISZ múlt heti GKM-beli rendezvényén felkérésre bemutatkozó sikeres  projektek az eContentplus program térinformatika,  oktatás és  kultúra (pld. az Európai Digitális Könyvtár: www.europeana.eu)  területét képviselték. A négy projektismertetésből kettő a térinformatikával volt kapcsolatos.
Imponáló, és a hivatásos eContent pályázatértékelő elismerését is kivívta a FÖMI eredményes szereplése, amelyben alvállalkozó partnerek is részt vesznek, valamint a Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar sikeres szereplése. Maga a HUNAGI is önálló konzorciumi résztvevő és projektjében a HUNAGI tagság számára is biztosított a részvétel (A részletekről szó lesz a HUNAGI május 16-i közgyűlésén). Minden hazai térinformatikai közreműködő (beleértve az alvállalkozókat is)  a HUNAGI tagja. 
A térinformatikai projektek helyzete összefoglalóan itt annyit, hogy Hargitai Ferenc, az eContent magyar kapcsolati pont (MATISZ) megszemélyesítője kimutatása alapján az európai szinten 16 sikeres pályázatból  2 tématerületen, 6 projektben 5 magyar partner szerepel . A földrajzi információk területén a 2007 évi felhívásban nyertesek között a következő hazai intézmények tagjai eContentplus projektek konzorciumainak:
FÖMI (ESDIN)
FÖMI (EURADIN)
NymE Geoinformatikai Kar (NATURE-SDIplus)
Magyar Állami Földtani Intézet (OneGeology)
A 2006-os eContentplus kiírásban nyertes  hazai eContentplus projektszereplők:
FÖMI (GIS4EU, amely az értékelésnél 85.5 pontot kapott a lehetséges 100-ból!)
HUNAGI (eSDI-Net+)
 A FÖMI sikeres szereplése az elmúlt években kiegészül az FP6-os Humboldt projekttel, ahol ma Iván Gyula az Alkalmazási munkacsomag vezetője átvéve a stafétát Winkler Péter volt tudományos főigazgatótól. A HUMBOLDT projekt nemzetközi értékelő (reviewer) testületének HUNAGI tisztségviselő is tagja. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése