2006-10-30

Történelmi térképek digitális feldolgozása: DVD-n a Habsburg Birodalom I-II. felmérése

Kép: az Arcanum Adatbázis Kiadó szívességéből. HUNAGI fotógyűjtemény, 2006
Elkészült a Habsburg Birodalom I-II. katonai felmérésének digitális feldolgozása
Az Arcanum Adatbázis Kiadó 2006-ban elkészítette a Habsburg Birodalom I-II. katonai felmérésének digitális feldolgozását. A Kiadó képviselője, Somfay Örs írta: először a Magyar Királyság térképeit publikáltuk, ráadásul georeferálva! Bízunk benne, hogy a koordinátákkal ellátott nagy felbontású és pontosságú, régi térképek számos tudomány-területen nélkülözhetetlen segítséget nyújtanak a kutatásokban és új tudományos eredmények megjelenéséhez fognak hozzájárulni.
A Kiadó engedélyével közreadjuk a szakmatörténeti szempontból is rendkívül értékes termékek figyelemfelhívó szövegét:

Az Első Katonai Felmérés: Magyar Királyság - Új kiadás, mozaikolt! Választható koordinátákkal ellátott változat (a pontosság 1000 m), amelynek az ára bruttó 140,000 Ft
és nem georeferált, de mozaikolt kiadás, amely bruttó 24,000 Ft.A Habsburg Birodalom első katonai felmérése 1763 és 1785 között készült, ez volt a terület első részletes topográfiai térképezése. A mintegy 3400 kézzel festett, 1:28.800 léptékű térképszelvény múltunk egyik
legfontosabb forrása.

Az ELTE Geofizikai Tanszéke Űrkutató Csoportjának munkatársaival együttműködve helyeztük új alapokra a térképek feldolgozását, publikálását, s ennek eredményeképpen újra kiadjuk a történelmi Magyarország teljes térképét is. Mivel ennek a felmérésnek vetületi rendszere nem volt, így ebben az esetben nem beszélhetünk georeferálásról (illetve annak pontossága meghaladja az 1000 métert). A legjelentősebb változást a térkép mozaikolt megjelenítése jelenti. Az adatbázishoz településnévtár is tartozik.

A háromnyelvű (angol, német, magyar) DVD tartalma: a teljes terület 968 térképszelvényen, . 9974 helység mintegy 23000 névváltozata kifinomult keresőprogrammal, a témával kapcsolatos tanulmányok. A saját fejlesztésű megjelenítő program hatékonyan képes kezelni ezt a hatalmas gyűjteményt. A térképeket használhatjuk eredeti formájukban (kerettel és az azon található információval) illetve egyben, mozaikként is. Rendkívül gyors mozgatás, ill. kicsinyítés, nagyítás, a teljes mozaiktól a 100%-os méretig, távolságmérés.

A kiadvány hasznosnak bizonyulhat a vízügy, a régészet, a hely- és családtörténet, a településépítészet, a környezet- és természetvédelem szakemberei, az érdeklődő amatőrök számára. Korábban megjelent, azonos tárgyú kiadványunkhoz képest újdonság a használatot jelentősen megkönnyítő teljes mozaik, illetve a kereshető helységségnévtár.

A Második Katonai Felmérés: Magyar Királyság (és a Temesi Bánság)
Új kiadás, georeferált! A georeferált változat (50-150m) ára bruttó 60,000 Ft, a nem georeferált, nem mozaikolt változat ára bruttó 24,000 Ft.

A Habsburg Birodalom második katonai felmérése 1806 és 1869 között készült. A mintegy 3500 kézzel festett, 1:28.800 léptékű térképszelvény múltunk egyik legfontosabb forrása. Kiadványunk különlegessége, hogy elvégeztük a szelvények 50-150 méter pontosságú georeferálását is, így anyaga a modern térinformatikai rendszerekben is felhasználható. Az adatbázishoz településnévtár is tartozik.

Az ELTE Geofizikai Tanszéke Űrkutató Csoportjának munkatársaival együttműködve helyeztük új alapokra a térképek feldolgozását, publikálását, s ennek eredményeképpen adjuk ki a történelmi Magyarország teljes georeferált térképét. Az általunk fejlesztett megjelenítő program az 1111 szelvényt tartalmazó mozaikot rendkívül gyorsan és hatékonyan kezeli,
lehetővé téve a nagyítást, kicsinyítést, a kép mozgatását, áttekintő térkép használatát, a nyomtatást. Lehetőségünk van a térképek exportálására, a Magyarországon elterjedt és a környező országok tetszőleges vetületi rendszerét használhatjuk (UTM, EOV, Gauss-Krüger). Az exportálás során JPEG2000, GeoTIFF és ECW formátumot használhatunk.

A háromnyelvű (angol, német, magyar) DVD tartalma: a teljes terület 1111 térképszelvényen,
11044 helység mintegy 25000 névváltozata kifinomult keresőprogrammal. . A témával kapcsolatos tanulmányok. A saját fejlesztésű megjelenítő program hatékonyan képes kezelni ezt a hatalmas gyűjteményt. A térképeket használhatjuk eredeti formájukban (kerettel és az azon található információval) illetve georeferált mozaikként, WGS84 (vagy a felhasználó által definiálható) koordinátákkal. Rendkívül gyors mozgatás, ill. kicsinyítés, nagyítás, a teljes mozaiktól a 100%-os méretig, valamint távolságmérés. Exportálás más vetületbe JPEG2000, GeoTIFF vagy ECW formátumban.

A kiadvány hasznosnak bizonyulhat a vízügy, a régészet, a hely- és családtörténet, a településépítészet, a környezet- és természetvédelem szakemberei, az érdeklődő amatőrök számára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése