2015-11-09

Az Európai földmegfigyelési program űrszegmensének fejlesztése és a felhasználói közösség

Kép  forrása: esa.int
Mindazt amit az EU Copernicus programjáról és a felhasználói közösség fokozott bevonásáról tudni érdemes elsősorban a kis- és közepes méretű vállalkozásoknak, akadémiai műhelyeknek és más szervezeteknek, azt dióhéjban összefoglalja Catherina Bamps az Európai Bizottság illetékese (az EUROGI egykori főtitkára) egy idei, a brit földmegfigyelési közösség számára tartott előadásanyagában. Itt érhető el gazdag hivatkozási helyekkel (Copernicus, Copernicus FWC, H2020 and Space, Copernicus Calls): 

Kép forrása: www.nceo.ac.uk
Az EUROGI jelenlegi főtitkára Simon Vrecar ebben a kérdéskörben érdeklődött tegnap a HUNAGI-nál a honi földmegfigyelési helyzetről a Copernicus kapcsán, mivel az EUROGI tagja egy pályázati konzorciumnak és tisztán kíván látni abban, hogy alakul a földmegfigyelési közösség helyzete és elvárásai és lehetőségei a jövőbeli Copernicus űrszegmens kialakításánál ugyanis a szolgáltatások és az alkalmazási igények ismerete meghatározó.  A megkeresést továbbítottam dr. Szabó György főtitkárnak. A fenti összefoglaló tájékoztató segítségére lehet mindazoknak, akiket érdekel vagy érint a Copernicus jelene és jövője alkalmazási oldalról vagy üzleti szempontból legyen az HUNAGI tag vagy partner szervezet. Mindazokat, akiket bővebbet szeretnének megtudni, forduljanak kérdésükkel a HUNAGI főtitkárához.
Mint emlékezetes, az EUROGI tagszervezetei közül a HUNAGI volt az első, aki elnyerte versenypályázat keretében a Copernicus MarketPushPack rendezési és szervezési jogát Copernicus nemzetközi műhelyt rendezésére és egy nemzeti felmérés elkészítésére. A feladatot HUNAGI határidőre teljesítette: a színvonalas műhelynek az FM adott otthont, míg a felmérés eredményét dr. Mihály Szabolcs kifogástalan minőségben állította össze és mutatta be. Minket Németország követett az Intergeo mellett rendezett Imagine-2 konferencia keretében (a német alkancellár védnöksége alatt), ahol Lengyelország (személyesen az IgiK igazgatója) is előadta nemzeti felmérésüket. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése