2015-11-26

Magyar közreműködéssel folytatódhat a GSDI együttműködése a GEO, valamint CEOS WGISS szervezetekkel

HUNAGI a GSDI szervezet  alapító tagja (2004). Sőt, a GSDI előfutára, a Global Spatial Data Infrastructure kezdeményezés munkájában annak első Königswinterben tartott első konferenciája óta (1996) veszi ki részét.
HUNAGI meghívására 2002-ben Budapesten tartotta konferenciáját a GSDI (55 ország mintegy 250 résztvevőjével és az akkori MATÁV székházban rendezett konferencián előadást tartott Kovács Kálmán IHM miniszter és az Európai Bizottság elnöke által kijelölt DG Research K+F igazgató is.)
A GSDI szervezet 2009 június 15-19 között rotterdami világkonferenciáján határozott arról, hogy a szervezet megalakítja egyéni tagjainak szervezetét (International Geospatial Society=IGS). HUNAGI felhívására 2009-ben két magyar is alapító tagja lett az IGS-nek (Lénárt Csaba és Remetey Gábor). GSDI - stratégiájával és 2020-ig előretekintő munkatervével összhangban - 2015-ben beolvasztotta az IGS tagságát a GSDI tagsági közösségébe, amelynek azóta szervezetek és egyének egyaránt tagjai lehetnek. 
A HUNAGI képviseletét a GSDI-ben mától dr. Szabó György látja el, míg Remetey Gábor, a HUNAGI korábbi képviselője, a GSDI szervezet korábbi magyar titkára, éveken keresztül vezetőségi tagja, most már mint a GSDI egyéni tagja a GSDI vezetés minap kifejezett megelégedésére tovább folytathatja eddigi tevékenységét a GSDI képviseletében CEOS WGISS munkaértekezletein, valamint a GEO plenáris ülésein a GSDI delegációjában.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése