2007-08-21

Versenyképesség és innováció

A Magyar Innovációs Szövetség gazdag programjával bárki megismerkedhet, aki előfizet a MISZ ingyenes elektronikus hírlevelére, amely azóta jár a HUNAGI-hoz, mióta Gilyén Andrást diáktagozatunkba meghívtuk és tagtársunkká fogadtuk.
Az innováció hazai szövetségének 350-nél is több tagja van és szakmai élete pezsgőnek nevezhető.
Az innovációs potenciál nemzetek közötti összehasonlítását adja a Feltalálók Nemzetközi Szövetségének, a genfi székhelyű IFIA világszervezet magyar elnökének Dr. Vedres Andrásnak nemrég Budapesten elhangzott előadása www.fomi.hu/hunagi/pdf/2004/Vedres.pdf. Az országok versenyképessége és polgárainak innovációs kedve között szoros az összefüggés. Magyarország jelenleg nincs az élmezőnyben (az első 25 között). Ezért is van jelentősége a fiatalok motivációja tudatos erősítésének.

Az EU brüsszeli Vállalati és Ipari Főigazgatósága Versenyképességi és Innovációs Együttműködési Programja (Competitiveness and Innovation Framework Programme - CIP) azt a célt szolgálja, hogy erősítse az európai vállalkozások versenyképességét. Célközösségét a kis- és közepes méretű vállalkozások jelentik. A program elő kívánja mozdítani az innovációs tevékenység kibontakozását azáltal is, hogy a forrásokhoz való jobb hozzáférést tesz lehetővé és a régiók szintjén üzleti támogatási szolgáltatásokat nyújt. Támogatja az infokommunikációs technológiák (ICT) megértését, használatát, segítve ezzel az információs társadalom fejlesztését. Előmozdítja a megújuló energiák használatát és energiahatékony megoldások alkalmazását. Maga a program 2007-2013 közötti időszakra szól és háromműveleti programra tagozódik:
- Vállalkozói és innovációs programra (Entrepreneurship and Innovation Programme - EIP)
- Infokommunikációs technológiapolitika támogatási programra (Information Communication Technologies Policy Support Programme - ICT PSP)
valamint
- Intelligens európai energiapolitikai programra (Intelligent Energy Europe -IEE)
A CIP programért felelős szóbanforgó főigazgatóság elérési adatai:
E-mail: entr-cip@ec.europa.eu
European Commission - Directorate-General Enterprise and Industry
B-1049 Brussels, Belgium
Fax: +32 (0)2 298 79 50 URL: http://ec.europa.eu/cip
Az ICT PSP programért felelős főigazgatóság elérési adatai:
E-mail: infso-cip-ictpsp@ec.europa.eu
European Commission - Directorate-General Information Society and Media
B-1049 Brussels, Belgium
Phone: +32 2 29 69076Fax: +32 2 29 61740 (or +32 2 29 51071)
Minden tagországban működik egy nemzeti összekötő pont, amelynek feladata az infokommunikációs politikát támogató programról (ICT PSP) való tájékoztatás megadása.
A magyarországi az összekötő pont:
Pósfai Marianna a 4C Hungary (Central European Center for Cooperation and Communication) igazgatója. Elérési adatai: 1072 Budapest, Klauzál tér 13
Tel: +36 1 788 8446 Gsm: +36 30 688 2062 Fax: + 36 1 202 6028
E-mail: mposfai@4cli.org , URL: http://www.4cli.org/ ,

valamint a GKM stratégiai elemzője Kelemen Gábor,
1055 Budapest, Hold u. 17
Tel: +36 1 475 3403Gsm: +36 30 410 3924
E-mail: kelemen.gabor@gkm.gov.hu

Szeptemberben két eseményre is sor kerül ebben a kontextusban.
Szeptember 20-án a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében az FP7 és CIP keretprogramok ismertetéséről szólnak Bognár Vilmos, az FP7 nemzeti kontaktpont hálózat magyar tagja,valamint Kelemen Gábor, a CIP Programirányító Bizottság magyar tagja és Pósfai Marianna, a CIP nemzeti kontaktpont hálózat magyar tagja. Mind Bognár Vilmos, mind Pósfai Marianna mindketten évtizedes kapcsokatban állnak a térinformatikával és alkalmazási területeivel, azokban tevőlegesen részt vettek és irányító szerepet is játszottak. Szakterületünk érdeklődői éljenek a lehetőséggel, az fontos keretprogramokkal való megismerkedés érdekében! A térinformatika olyan fejlődő diszciplína, mely egy sorr innovatív megoldásnak teremt lehetőséget eszközként és megoldásban egyaránt.
Az MGYOSZ, IVSZ, INNOVA és a MISz közreműködésével megrendezésre kerülő Magyar nemzeti szeminárium időpontja 2007. szeptember 20, helyszíne a MGYOSZ (1055 Budapest, Kossuth tér 6-8., 702 terem). Bővebb információ a MISZ Hírlevele szerint Ruszanov Anettől kérhető az aruszanov@mgyosz.be
A másik ajánlott rendezvény a „Kinőni Magyarországot, Hazai innovatív vállalatok lehetőségei a világban” című konferencia a Heti Válasz, a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Innovációs Szövetség szakmai együttműködésével. Időpontja 2007. szeptember 24, Helyszíne az MTA Díszterme (1051 Budapest, Roosevelt tér 9). A konferencia célja, hogy rávilágítson, miként lehet a világviszonylatban is élvonalban teljesítő hazai szürkeállományt, kutatási tőkét jobban hasznosítani Magyarországon és külföldön, és hogyan teremtsék meg a professzionális kutatómunka feltételeit, amely a fiatalok számára is vonzóvá teszik az országot. Itt beszédet mond az Akadémia elnöke, míg a „Jövőkutatás” - fiatal tudósok esélyei " témakörű kerekasztal-beszélgetés résztvevői között lesz a HUNAGI diáktagja Gilyén András, a MISZ által szervezett 2006. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny egyik győztese, a „Mobilos Iránytű" feltalálója, a 2006. évi Európai Unió Fiatal Tudósok Verseny különdíjasa aki legutóbb éppen Kínában járt aa Magyar Fiatal Tudósok Társaságának (MAFITUD) tagjaként, ahol a Magyar Innovációs Szövetség és a HP Magyarország támogatásával részt vett a Yunnan tartomány fővárosában, Kunmingban megrendezett 22. CASTIC ( China Adolescent Science & Technology Innovation Contest ), kínai tudományos és technológiai nemzetközi versenyen. A kiállítás és verseny 2007. július 30. és augusztus 4. között került megrendezésre. A magyar delegációt dr. Antos László , a MISZ ügyvezető igazgatója vezette.
Olvassák Önök is közvetlenül a Magyar Innovációs Szövetség híreit. A MISZ Hírlevél-szerkesztősége: 1036 Budapest, Lajos u. 103., tel.: 453-6572, fax: 240-5625, e-posta: innovacio@innovacio.hu A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése