2007-08-03

Közérdekű adatok újrafelhasználása

Chris Corbin a panelvitát vezeti a budapesti ePSInet Ankéton Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2005


Európai Társulások Találkozója: közérdekű adatok maximális újrahasznosítása Európában

Az EU ePSIplus programja témakörében találkozóra kerül sor a dán fővárosban augusztus 31-én. Az esemény voltaképpen egy három lépcsős folyamat első eleme. Az első találkozóra a meghívott európai és nemzeti társaságok képviselőinek közreműködésével kerül sor. Célja annak felmérése, hogy az EU vonatkozó irányelvével kapcsolatos nemzeti gyakorlatokat feltérképezze, az Irányelv hatályba lépése óta jelentkező nehézségeket azonosítsa, a társaságok között tapasztalatcserét kezdeményezzen és a beszámolók alapján egyfajta európai körkép alakulhasson ki. Alkalom lesz arról is beszámolni, hogy ezek a szervezetek mit tettek 2005 óta és mit tesznek jelenleg annak érdekében, hogy a piaci szféra vállalkozói szegmense helyzetét erősítsék azáltal, hogy bátorítják a közérdekű adatok vállalkozók általi újrahasznosítását. A HUNAGI-t Chris Corbin az ePSIplus egyik fő szervezője hívta meg a találkozóra és azon Barkóczi Zsolt elnök egyetértésével a főtitkár vesz részt.
viden visszatekintve, HUNAGI az ePSIplus szervezettel 2005-ben már szervezett egésznapos nemzetközi ankétot a témakörben. Az A38-as hajón megrendezett ankétra az IHM, a MATISZ, az illetékes Országgyűlési Biztos irodája képviselőjének, a FÖMI, VÁTI, MHTEHI és több más HUNAGI tag aktív részvételével került sor és annak a térinformatikai szekcióját Gerhard Muggenhuberrel (FIG, BEV) és Chris Corbinnal erősítve szervezte .
2006 őszén, a FÖMI ajánlásával Remetey Gábor, a hUNAGI főtitkára vett részt az ePSIplus következő évek stratégiáját tárgyaló szakértői vitanapon az Európai Bizottság luxemburgi Információs Társadalom főigazgatóságán. HUNAGI részt vett 2007. tavaszán a GKM szervezésében összehívott ülésen is, ahol a szakmai szervezetek meghívásával tekintették át a meteorológia és a térinformatika területén a PSI Irányelv szemszögéből a hazai gyakorlatot, a közérdekű adatok vállalkozások perspektívájából. Az említett találkozókról a HUNAGI honlapja http://www.hunagi.hu/ , illetve hírnaplónk rendre beszámolt.
Az ePSIplus témaköre szorosan kapcsolódik a HUNAGI tervezett október 11-i EKMK előadás-sorozatához, melynek szervezése Barkóczi Zsolt HUNAGI elnök irányításával az előkészítés előrehaladott állapotában van. Ez külön híradásunk tárgya lesz a közeli napokban.
Az augusztus végi "European Associations Meeting - maximising the re-use of PSI within Europe" találkozóval kapcsolatos további részletek itt találhatóak:
www.epsiplus.net/epsiplus/events/thematic_meetings/psi_re_use_business/meeting_1

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése