2007-08-11

Közérdekű adatok elérése és újrafelhasználása

Kép a közeljövőből? Internetes pletykarovat olvasása WiFi környezetben. Kép: a HUNAGI postájából, 2007


Infokommunikáció:
a közszféra adataival kapcsolatos háttértanulmányok

A Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT, http://www.nhit.hu/ ) feladatait alapvetően az elektronikus hírközlésről szóló – legutóbb a 2006. évi CIX. sz. törvénnyel módosított – 2003. évi C. törvény (Eht) 73/B. §-a határozza meg. Az NHIT a Kormány véleményező, javaslattevő szerve. Többek között javaslatot tesz a Kormánynak az infokommunikáció (informatika- hírközlés- média) területén:
a) az információs társadalom kialakításának programjával, az információs kultúra elterjesztésével, az információs társadalomra vonatkozó stratégiai döntésekkel;
b) a kutatás-fejlesztés irányvonalának meghatározásával kapcsolatban is.

Ezen felül véleményezi az információs társadalom infrastruktúrájának szabályozásával kapcsolatos stratégiai előterjesztéseket, a információs társadalom kialakításának programját.
Ennek keretében egy sor kiváló háttéranyag, tanulmány és egyéb szakmai dokumentum megrendelője. Ezen tanulmányok egyike a Hozzáférés a közszféra adataihoz c. anyag, melyet az Eötvös Károly Intézet készített. Erre Bónis Anikó, a GKM Infokommunikációs és eGazdaság Főosztály munkatársa hívta fel minap a figyelmünket, aki ezen a téren személyesen is nyomon követi a HUNAGI és partnerszervezetünk, a MATISZ tevékenységét. A háttéranyag több másikkal egyetemben (pld. a nemzeti adatvagyonra vonatkozó szabályozás szintjei) az NHIT honlapjáról tölthető le itt . A NHIT elnöke Detrekői Ákos akadémikus maga is foglalkozott a geometriai alapok jelentőségével, a térinformatika és a nemzeti adatvagyon összefüggéseivel, előadásanyagai a http://www.nhit.hu/ honlapon ismerhetők meg. Az NHIT tagja Havass Miklós is, aki a Magyar Térinformatikai Társaság első elnöke volt, jelenleg a HUNAGI tiszteletbeli elnöke, az elnökségi ülések állandó meghívottja.
A HUNAGI tagjai és partnerszervezetei számára küldött 2007. augusztus 8-i (16:10) körlevelében kérte, hogy a közszféra adataival kapcsolatos ePSIplus EU program soron következő tematikus - térinformatikával is foglalkozó - ülésén a HUNAGI felkészülése számára augusztus 18-ig adjanak véleményt, számoljanak be tapasztalatairól, javaslataikról a közérdekű adatok hozzáférhetősége és újra-felhasználása témakörében. A határidő közeleg, a válaszokat tagságunk köréből (de azon túl is) minden térinformatikai piaci szereplőtől, a civil szervezetektől, valamint az akadémiai és oktatóhelyektől egyaránt a hunagi@hunagi.hu címre várjuk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése