2007-08-01

Miniszteri szintű nemzetközi nyilatkozat-tervezet

Rendkívüli GEO ülés Bavenoban, a GMES Műhelyhez kapcsolódva. Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2004

A GEO Miniszteri szintű Nyilatkozat-tervezete
Mai postánkból: Jose Achache, a GEO genfi székhelyű titkárságának szakmai vezetője a mai nap megküldte a szervezet idei nagyrendezvényével kapcsolatos előzetes anyagokat.
Mint ismeretes, a HUNAGI képviselője a GSDI szervezet elnökségi delegáltja a GEO-ba, és ebben a minőségében kapta az anyagokat. A IV. GEO közgyűlés (a szervezetnek immáron több mint 70 ország a tagja, Magyarország 2005-ben 66 volt a jelentkezők sorában) idén a délafrikai Fokvárosban fog ülésezni november 28-29-én és itt rendezik meg a szervezet Miniszteri szintű csúcstalálkozóját is november 30-án. Magyarország részvételét a GEO szervezetbe az IHM készítette elő 2005-2006-ban. Magyarország delegáltja Erényi István (IHM) volt, helyettese Dunkel Zoltán az OMSZ elnöke, a nemzeti levelezők: Both Előd (MÜI igazgatója), Bozó Pál (KvVM), Mihály Szabolcs FÖMI főigazgató (az FVM képviseletében) és a HUNAGI főtitkára. Az IHM megszüntével a GEO kapcsolatok a KvVM hatáskörébe kerültek ( http://www.kvvm.hu/ ) A Földmegfigyelés ENSZ égisze alatt szerveződött nemzetközi programja GEOSS (földmegfigyelési rendszerek rendszere) szerteágazó szakmai akciókból áll, melyről a www.earthobservations.org honlapon lehet képet nyerni. A szervezet állandó titkársága Genfben van a Meteorológiai Világszervezetnél. A tagországok aktivitása már nehezebben követhető, ez érvényes Magyarországra is. Ennek oka abban is lehet, hogy a GEO tevékenységekre általában elkülönített források nem állnak rendelkezésre, a feladatok végrehajtásához szükséges költségforrásokat a résztvevőknek kell biztosítaniuk. Mindenesetre a fejlődés követése és arról való híradás a HUNAGI mint szakmai civil szervezet közérdekű feladata. Különösen fontos, hogy a Nemzetközi Nyilatkozat szöveg-tervezetéhez szakembereink illetve a döntéshozók idejében szóljanak hozzá. Az anyag ismerete segíti a Nemzetközi Földév 2008 Magyar Nemzeti Bizottság felkészülését is.
A Fokvárosi Nyilatkozat-tervezet (1.változat):

www.fomi.hu/hunagi/pdf/2004/GEO4MSdeclarationV1.pdf
A miniszteri szintű találkozó előzetes programja (2.változat):
www.fomi.hu/hunagi/pdf/2004/GEO4MSagendaV2.pdf
(Az illusztráció a bavenoi ülésen készült, ahol a GMES első négy éves időszakát lezáró műhelyen a KvVM képviseletében részt vevő Bozó Pál főosztályvezetőnek és az EUROGI-HUNAGI képviseletében jelen lévő HUNAGI főtitkárnak elöszőr volt módja hazánk GEO-hoz való kapcsolódásának technikai részleteit tisztázni. A kiutazásról készült HUNAGI-EUROGI jelentés a www.hunagi.hu -ról letölthető.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése