2007-08-16

Geográfia - Globális szintézis

Nyári olvasnivaló a sárgadinnye mellé a balkonasztalon. Kép: HUNAGI fotógyűjtemény, 2007
Figyelemfelhívás:
Peter Hagget egyetemi tankönyvének magyar kiadása hazai szakemberek fordításában
Peter Haggett a Bristoli Egyetem Földrajz tanszékének emeritus professzora.
Az anyag három évtized munkája, szemléletmódja rendkívül időszerű és korszerű, hiszen a Föld-rendszer interdiszciplináris megközelítése nélkül napjaink nagy kihívásai, mint a globális éghajlati változás és a fenntartható fejlődés más módszerrel és látásmóddal nem is kezelhetőek.
A fülszövegben felsorolt kulcsszavak jól érzékeltetik a szerző igényességét és igazolják azt, hogy az alcímnek a tartalom megfelel:
- az idő-tér földrajz
- légkör -óceán kölcsönhatás
- a vizek világa
- felhőalaktan
- ökoszisztémák
- a népességnövekedés dinamikája
- a nyelvek földrajza
- városrobbanás
- az ember-környezet ellentét
- regionális tudat
- közlekedési és információs áramlások
- felszínek a városokon belül és kívül
- a világ óceánjainak felosztása
- gazdag és szegény országok
- a globalizációs vita
- az új betegségek földrajza
- a térképezés körfolyamata
- műholdas távérzékelés
- a térinformatika távlatai
- paradigmaváltás a földrajzban
A 2001 évi angol kiadás magyarul a hetedik nyelven jelent meg 2006-ban. A könyv a Typotex kiadónál jelent meg Csuták Máté szerkesztésében. A 842 oldalas, gazdagon illusztrált, rendkívül didaktikus és könnyen érthető nyelvezetű magyar kiadás a HUNAGI tagintézményeit is képviselő szakértő magyar fordítok munkáját is dícséri. A HUNAGI szakkönyvtárát többnyire a költségmentesen érkező szakfolyóiratok és periodikák mealkotják, könyvvásárlás ritkán fordul elő. Ebben az esetben azonban olyan szakkönyvről van szó, amelyet bátran lehet ajánlani a térinformatikai közösség számára, hiszen segít eligazodni napjaink fontos kérdéseit tárgyaló - és a könyvben még nem is említett - GEO konferenciák, a Digitális Föld szimpóziumok és csúcstalálkozók, a Nemzetközi Földév (2008) programjában vagy az operatív programok mint a GMES, az EU FP7 Környezet és Egészség cselekvési terv földrajzi, térinformatikai kapcsolódásaival,vagy olyan szervezetek mint a CEOS WGISS és a GSDI feladatainak megértésében is. Ez még akkor is igaz, ha a például a fogalomtára nem mindenben felel meg a 2007 év elvárásainak. ISBN 963 9548 60 X. Kereskedelmi ár: 9800 Ft.
Megjegyzés: a HUNAGI szívesen vesz tiszteletpéldányokat bemutatás, figyelemfelhívás és ismertetés céljára. Egyeztetni lehet a hunagi@hunagi.hu címen. Magyar nyelvű hírnaplónkat átlagosan 900-an , míg az angol nyelvű naplót ( http://hunagi.blogspot.com/ ) 600-an látogatják havonta. Augusztus első két hetében 49 országból voltak látogatók, míg az elmúlt 24 órában a New York Times, az Európai Bizottság, a WHO, UNDP, a Tufts és a Drezdai Műegyetem stb. A megjelenésnek tehát marketing értéke is lehet. A látogatók jegyzéke bármikor, bárki számára megjeleníthető a Shinystat ikonra klikkelve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése