2007-11-05

A Magyar Tudomány Ünnepe megnyitóján

Tudás, etika, felelősség
A Magyar Tudomány Ünnepe ünnepi megnyitójára idén a Városmajori Gimnáziumban került sor és azon mintegy 30 akadémikus, a gazdaság prominens személyiségei és az otthont adó intézmény diáksága vettek részt. A résztvevők között ott voltak a térinformatika terén is kiváló tudosók, köztük többen a Föld Bolygó Nemzetközi Éve Magyar Nemzeti Bizottság tagjai közül. Szededy Tas igazgató megnyitójában említést tett a Városmajori Akadémiáról, a diákság érdeklődéséről a változó világ ökológiai helyzetét illetően és a jelenlegi rendezvényt az eddigi események csúcspontjának nevezte.
Vizy E. Szilveszter akadémikus, az MTA elnöke hangsúlyozta: az iskola - az oktatás, a tudomány és a gazdaság szorosan összefügg és ez a XXI. század üzenete és kihívása is egyben. Kutatás-fejlesztés és innováció nélkül nincsen versenyképesség Magyarországon, és ezt a gondolatot mindenki számára közérthetővé kell tenni! Beszélt a Mindentudás Egyeteme sikeréről és arról, hogy ezt a legjobb gyakorlatot talán az Európai Unió is átveszi.
A napokban Budapest ad otthont a World Science Forum-nak, amelyen államfők, az UNESCO, a Római Klub elnöke és 27 miniszter vesz részt, a tudomány számára olyan, mint a davosi fórum a gazdasági élet vezetői számára. Ezen azt vitatják meg, mit ad a tudomány a világörökségnek. A tudás genetikailag nem örökíthető - ennek feladatát a tudomány és az oktatás kell ellássa, továbbadva az erkölcsöt is. A tudás, etika, felelősség hármasának jelentőségét az is igazolja, hogy az valódi probléma hazánkban nem gazdasági hanem erkölcsi.
A Városmajori Gimnázium világhírű Angelica Leánykara Gráf Zsuzsanna Liszt-díjas karnagy vezényletével Kodály és Szőnyi darabokat adott elő nagy sikerrel.











A XII. Kerület polgármestere Pokorni Zoltán arról beszélt, hogy a kutatás gyökere az oktatás.

A köszöntők és Patkós András akadémikus nagyívű előadását követően kitüntetések átadására került sor, majd az Angelica Leánykórus előadása után az ünnepélyes megnyitót fogadás zárta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése