2008-06-08

GEO közös infrastruktúra

GEO értekezlet Bavenoban az akkor  félidős GMES EU program idején. Ez utóbbi konferenciáján a KvVM részéről Bozó Pál, az EUROGI részéről a vezetőség HUNAGI tagja vett részt. HUNAGI fotógyűjtemény, 2004
Megkezdődik a GEO portál jelöltek bevizsgálása, valamint a GEOSS komponensek és szolgáltatások, továbbá a figyelembe veendő szabványok és protokolok nyilvántartásba vétele
Minden GEO tagország, így Magyarország is, továbbá minden résztvevő szakmai szervezet, köztük a GSDI is megkapta José Achache GEO titkárságvezető levelét itt, amelyben bejelenti, hogy megkezdődött a GEOSS közös infrastruktúra (GCI) bevizsgálási és regisztrációs időszaka. Az érdeklődők a www.earthobservations.honlapon ismerkedhetnek meg a GEO internetes portáljára készített és versenyben lévő megoldásokkal és értékelhetik azokat, ugyanitt regisztrálhatók a GEO Komponensek és Szolgáltatások Nyilvántartása számára felkínált vagy ajánlott komponensek (adatbázisok, katalógusok, szolgáltatások és egyéb eszközök), valamint a GEOSS rendszer interoperabilitásának biztosítása érdekében figyelembe veendő szabványok, protokolok és egyéb idevágó specifikációkra vonatkozó információk, melyeket célszerűen szintén itt kell regisztrálni. A GEOSS-ról legutóbb a GIS Open konferencián hangzott el HUNAGI előadás.
Az IHM megszüntével a KvVM 2007-ben kezdeményezte a GEO delegátus és levelezőinek az új kormányzati struktúrához való igazítását és a GEO IV. plenáris értekezletén valamint az azt követő miniszteri csúcson a KvVM részéről részt vett és hozzászólást tett Dunkel Zoltán az OMSZ volt elnöke (míg a GSDI delegációjában a szervezet vezetőségének HUNAGI tagja is jelen volt) .
Amint arról korábban már beszámoltunk, a GEO portál versenyében három professzionális megoldás van versenyben:
Mindez csak megerősíti a hazai civil szervezetek (MFTTT, MFGVE, HUNAGI és mások) határozott véleményét a hazai geoportál mielőbbi kialakításának szükségességéről, amely az INSPIRE irányelv szerint nemzeti kapcsolófelülete kell, hogy legyen az EU geoportáljának.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése