2015-11-19

GEO XII: dokumentumok, előadásanyagok, összegző beszámolók elérhetőségei

Az esemény dokumentumai és előadásanyagai: 
www.earthobservations.org
Legfontosabbak ezek közül maga  a GEO stratégia, a Munkaterv és az ENSZ Fenntartható Fejlődés Céljai programot támogató akciók között is a nyílt kormányzati adatok megosztását célzó nyilatkozat.

Történeti áttekintés, napi és összegző beszámoló a GEO Bulletin-ban 

A kiadványt az Earth Negotiations Bulletin kiadója, a Fenntartható Fejlődés Nemzetközi Intézet (IISD) készítette a GEO Titkárság megbízásából és küldte meg a címjegyzékén szereplőknek. Itt lehet regisztrálni:  info at iisd.ca (megj. újabban www.iisd.org)

A GSDI delegáció tagjaként az alábbi eseményeken vettem részt (időrendben):
  • Adatpolitikai Műhely. (ICSU Codata/UNESCO)  
  • GEO Water műhely
  • GEO Infrastructure Implementation Board ülése (megfigyelőként) 
  • GEO szakkiállítás
  • Geospatial Forum Latin America konferencia megnyitó előadásai
  • Citizen Science egésznapos műhely (JRC és OGC szervezésében)
  • GEO fogadás
  • GEO XII Plenáris ülés első napja
  • Hat video versenyfilm végignézése és értékelése
  • UNGGIM Americas bizottsági ülés programjának megismerése
  • Szakkiállítás vezetett megtekintése
  • Delegációvezetők vacsorája
  • GEO XII Plenáris ülés második napja (amelyen a GSDI nyilatkozat  is elhangzott Steve Kopp felolvasásában)
Az alábbi személyekkel nyílt alkalom általános, illetve a GSDI-t vagy HUNAGI-t érintő szakmai kérdések kötetlen formában való megvitatására a szünetekben, fogadás vagy díszvacsora alkalmával:
Dr. Steffen Fritz (Ecosystems Services and Management, Group Leader EO Systems, IIASA, Luxembourg)  Hozzájárulási lehetőség  egy Citizen Science témakörű szakkönyvhöz esetismertetéssel. Megjelenés: 2016 tavasza,
Angélica Gutiérrez-Magness (NOAA hidrológiai fejlesztések nemzetközi koordinátora, Siver Springs, MD) Kolombiai Adatkocka projekt, 
Prof. Charles F. Hutchinson szárazság szakértő, The University of Arizona, a International Center for Remote Sensing of Environment CEO/elnöke (1962 óta a legrégebben kezdték meg a távérzékelési konferenciasorozatokat eleinte ERIM szervezésben) Adatkocka és vízügyi alkalmazások (szó került Peter Baumann RASDAMAN alkalmazásáról az Earth Serverben)
Arup Dasgupta a Geospatial Media and Communications cég lapjának főszerkesztője  (évtizedes ismeretség, megjelenési lehetőség hazai szakmapolitikusok számára)
Prof. Toshio Koike, (University of Tokyo, az International Centre for Water hazard and Risk Management  (ICHARM) igazgatója, az előző heti budapesti Tudományos Világfórum egyik moderátora (szükség esetén tanácsot ad a Duna Adatkocka pilot alkalmazástervezésében)
Shinichi Higuchi a japáni Oktatási, Kulturális, Sport, Tudományos és Technológiai Minisztérium (MEXT) Environmental Science & Technology részlegének igazgatója (az előbbi ICHARM kormányzati kapcsolata),
Dr. Juan Arturo Garcia Masó A nemzeti Hidrográfiai és Geodéziai Hivatal Geodéziai és Kartográfiai részlegvezetője
Padszomszédom, Prof. Tony Milne (15 éves ismeretség még az ISPRS VII. Bizottságából: ma a GGRS delegációvezetője) az ausztrál Cooperative Research Centre for Spatial Information (crc si), ágazatközi formációban a radarkutatási és alkalmazási részleg igazgatója, az ausztrál Geoscience Australia (GA) Data Cube projektben a CSIRO mellett annak harmadik aktív résztvevője. Természetesen szóba került a Duna Data Cube projektjavaslat is. bekapcsolódott az ISDE-ből ismert Jonathon Ross (GA főnöke) is, aki az ausztrál kormánydelegáció tagja volt.
A Future Earth (ICSU kezdeményezés) delegátusa, Mario Hernandez (a Nemzetközi Digitális Föld Társaság (ISDE) szervezet vezetőségi tagja és az ISDE Európai Szekciója tagja) köszönetét fejezte ki az ISDE szervezetben kifejtett aktív magyar közreműködésért.
Prof. Alexandru Badea, a román űrügynökség a ROSA alkalmazáskutatási program igazgatója (két évtizedes ismeretség, akkor a román Csornai Gábor). A téma természetesen a megemlített ESA Danube Data Cube lehetséges alkalmazásai voltak és a budapesti Duna Régió Stratégia KKM-beli szemináriuma voltak.
Dr. Silvo Zlebir a Szlovén Környezeti Ügynökség nemzetközi együttműködési szolgálatának vezetője, korábbi brüsszeli EB részlegvezető. Téma a megemlített ESA Danube Data Cube előkészítése és a budapesti Duna Régió Stratégia KKM-beli szemináriuma voltak.
Prof. Max Craglia (JRC DERD) Citizen Science műhely levezetője. A Danube Data Cube  anyagot korábban udvariassági tájékoztatásként megkapta, de kérdés esetén kész tanácsot adni.
Ing. Arturo Palencia Rodriguez, a mexikói Topográfus-mérnök Kollégium elnöke,
Jeanne Foust (Esri, Global Manager Standards) és delegátustársam Steve Kopp (Esri) távérzékelési szakértő
Duna Adatkocka pilotban esetleg felhasználható Esri open-source fejlesztések. (Steve  a GSDI nyilatkozat végső rövidítésében is részt vett és sikerrel olvasta fel a szöveget a nagyon szigorú 2 perces időablakban.)
Tomas Mildorf (University of West Bohemia in Pilsen) matematikus, térinformatikus, számos EU projekt vezetője, akivel a Plan4All projektben működött közre a HUNAGI és akinek az érdeklődését már Ulmban felkeltette az ESA Danube Data Cube projektje.
Lyubomir Filipov (GIS manager, GAP Consult, Bulgária) kifejezte érdeklődését a Duna Adatkocka projekt iránt.
Mark Reichardt az OGC elnökével szóba került magyarországi szervezetek OGC tagságáról. Az oktatóhelyeknek és civil szervezeteknek kell a legalacsonyabb tagdíjat fizetni.
A GEO IIB zárt ülésén Ivan DeLoatch társelnök (FGDC vezetője) külön üdvözölte a GSDI magyar képviselőjét. (Az FGDC vezetőjével Fokvárosban és Pekingben együtt alkottuk a GEO plenáris és miniszteri csúcson a GSDI delegációt). 
Bart De Lathouwer (OGC interoperabilitási program igazgatója, aki az itteni Citizen Science műhely társelnöke volt) azzal keresett meg, hogy 2016 március és május közötti időszakban Magyarországon szívesen csatlakoznának egy European Location Framework (ELF) műhellyel egy térinformatikai nagyrendezvényhez, számítva a HUNAGI partneri együttműködésére és a térképészeti és kataszteri szolgálat (FM/FÖMI) aktív közreműködésére. Gondolva a GEO hagyományos márciusi GIS Open rendezvényére, a megkeresésről értesítést kapott a HUNAGI és FÖMI vezetése illetve az Óbuda Egyetemről GEO-ban aktív  dr. Jancsó Tamás.
HUNAGI már tartott 2014 végén Budapesten egy nagysikerű EU LF Műhelyt, melyen az Európai Bizottságot a JRC szakértői képviselték.
A GEO szüneteiben alkalom volt beszélgetéseket folytatni a kétfős ESA delegáció tagjával, Ivan Petitville-jel (aki 2006-ban Budapesten, a CEOS  Information Systems and Services  munkacsoport (WGISS) társelnökeként egyezett meg a GSDI vezetésével, hogy a két szervezet lcsönösen informálja egymást működéséről és a kapcsolati személy a GSDI akkori vezetésének magyar tagja legyen. Ugyancsak jelen volt a WGISS-ből megismert, NASA-t képviselő Kathy Fontaine (Rensselaer Polytechnic Institute), aki mára a nagy presztizsű és világméretben lendületesen fejlődő  szervezet, a Research Data Alliance (RDA) tikársági tagja.
A GEO XII és LAGFrendezvényen szerzett benyomások, információk és kapcsolódó referenciák feltöltése még folyamatban van az előző hét bejegyzéseiben, és a képi dokumentumok és jegyzetanyagok felhasználásával a következő hetekben  fejeződik be.
A GSDI felé készülő angol nyelvű jelentés ebben a bejegyzésben is megosztásra kerül. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése