2013-10-29

"Centrope és az INSPIRE találkozó" Schwechatban

Manfred Schrenk, a CEIT Alanova vezetője megnyitja a négyoldalú határmenti találkozót.
Térségi tervezéshez releváns adatok és információk felhasználásával a határokon átívelő együttműködés már 10 éve működik. A CentropeMap illetve CentropeStatistics magyar partnere a KSH. Osztrák oldalról a CEIT Alanova partnere a három keleti tartományi szintű közigazgatási egysége Bécs, Burgenland és Alsó Ausztria közös térségfejlesztő tervező közössége a PGO. Cseh oldalról a CENIA mellett Jiri Hiess egyetem képviseletében volt jelen, míg szlovák oldalról Jurij Valis a pozsonyi egyetemről. Magyarországról Palya Tamás, alternatív INSPIRE képviselő (FÖMI), a HUNAGI részéről a főtitkár volt jelen. A Centrope együttműködést Manfred Schrenk mutatta be bevezető előadásában. A négy országhoz tartozó "cross border" régió lakossága 6 millió, ebből 3 millió városban él. A találkozó célja annak feltárása volt, hogy a térségi tervezésben releváns adatok INSPIRE irányelv szerinti elérhetősége és felhasználása terén milyen tapasztalatok oszthatók meg a mintegy négy órás program keretében. A szlovák INSPIRE helyzetről Martin Tuchyna a szlovák környezeti szervezet képviselője, míg a csehországi implementációról Lenka Jireskova a Cseh Környezeti Ügynökség (cenia.cz) munkatársa számolt be. Ezekről bővebben hamarosan ugyanitt.  A magyarországi helyzetet Palya Tamás ismertette. 
Rainer Prager Alsó-Ausztria tapasztalatait foglalta össze a PGO tervezőközösség gyakorlatából www.noel.gv.at/Land-Zukunft/Karten-Geoinformation.html. Az országos portál www.geoland.at címen működik. Bécs városának nyílt adatai itt érhetőek el:
https://open.wien.at/site/.
Alig két hónap elteltével december 12-én újabb adatkészleteket és alkalmazásokat tesznek hozzáférhetővé. Az alkalmazások között találhatóak pld. a mozgás-korlátozottak számára kialakított parkolók elhelyezkedése vagy hivatali várakozási idők, régészeti lelőhelyek, történelmi várostérkép fedvények, ingatlanpiacot kiszolgáló térinformatikai megoldások, tömegközlekedési járatok menetrendszerinti és valós érkezése-indulása stb.
Ausztria nyílt adatainak külön portálja van data.gv.at címen.
Bécs térinformatikai rendszerének honlapja a
www.wien.gv.at/viennagis. Bécs önkormányzata maga is támogatja a nyílt adatok politikáját ld. "Bécsi kezdeményezés".
A megbeszélés jövőbetekintő volt, számos javaslat hangzott el az eddigi 10 éves tevékenység eredményének láttatására.
HUNAGI részéről négy gondolat hangzott el a tárgyhoz kapcsolódva (hivatkozva a prezentáció formátumban a résztvevőknek szánt és a helyszínen átadott 44 képes (29.5 MB) ismertetőre):
- Davina Jackson (a d-City társszerzője) javaslata a schwechati találkozó résztvevői számára a játékelmélet gyakorlati alkalmazására, amely a politikusok meggyőzésére is alkalmas,
- amennyiben a Centrope együttműködésben vannak egyetemek és/vagy KKV-k, számukra különösen lehetőséget jelent a nyílt adatok és nyílt forrású eszközök használata. Erre írták ki a NASA World Wind Europa Challenge versenypályázatot, melyen esélye lenne - Centrope tartalomra épített alkalmazásfejlesztésre pld. a Duna kapcsán.
- figyelmet kell fordítani a közösségi térinformatikára (VGI). Magyarországon pld az openstreetmap.hu és a turistautak.hu szolgáltatásokra, amelyek cross-country környezetben is demonstrálhatók lehetnének. HUNAGI segíthet az illetékesek közötti kapcsolatfelvételben.
- CEIT Alanova amennyiben az AGEO tagja, lehetősége van részt venni az EUROGI Tagországok Napja rendezvényen Budapesten 2013. december 13-án a FÖMI-ben, hogy bemutassa a Centropa együttműködés eddigi redményeit.
Norbert Strübniger, Alsó Ausztria projekt-felelőse zárszavában úgy fogalmazott, hogy az osztrák tartományoknak tervezési célokbó lszüksége van és a jövőben is szüksége lesz a szomszédos  országok tartományainak, megyéinek adataira, ez indította el útjára a Centropa kezdeményezést is 2003-ban.
ERRAM projekt magyarországi részvétellel.
Centrope

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése