2013-10-10

HUNSPACE Budapesti Találkozó - nemzetközi eszmecsere az ESA csatlakozás tapasztalatairól

Partnerszervezetünk a HUNSPACE szervezésében cseh, észt, lengyel, román és szlovák űripari és űriroda vezetők, valamint az Európai Űrügynökség illetékesének részvételével előadássorozat és panelvita folyt tegnap az Uránia Csillagvizsgáló tárgyalójában. A kormányt az NFM illetékes helyettes államtitkára Dr. Soltész Károly Balázs és Dr. Both Előd MŰI közigazgatási főtancsadó képviselték.
A meghívásos ülés térinformatikában, főldmegfigyelésben működő résztvevői között ott voltak a HUNSPACE-ben is akítív Infoterra Kft, a C3S Kft és a Geoadat Kft képviselői, akik a kiosztott COPERNICUS Országfelmérés kérdőívének kitöltését ígérték. Az ülésen elhangzottk megerősítették, hogy a földmegfigyelés témakör a teljes ESA éves költségvetés közel negyedét fordítják, és ez az arány előbb-utónbb országos szinten is elérhető az ESA csatlakozást követően. Az ipar bevonása a megoldás kulcsa és ebbe tökéletesen beleillik a  a Copernicus MPP Országfelmérés és decemberi műhely, amely a hazai KKV-k feltérképezését, műszaki képességeik feltárását is célul tűzte ki.

Az ülés előtt érkezett meg az a jó hír az NFM MŰI-ből Horvai Ferenc úrtól, hogy Magyarország lejár PECS tagságát 2015 novemberéig meghosszabbították, vagyis az ESA belépés prognosztizálható  jövő év végi időpontjáig sem szakad meg országunk intézményes kapcsolata az Európai Űrügynökséggel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése