2013-10-27

Önkéntes Geoinformációs Tartalmakkal kapcsolatos javaslat a 2013.évi INSPIRE jelentéshez

Gervai Péter az INSPIRE 2013 évi jelentésével kapcsolatban írta:
"Több OSM szerkesztőnek is feltűnt az, hogy az INSPIRE jelentés bizony úgy tesz mintha Magyarországon nem létezne közösségi térinformatika...
Vajon van annak esélye hogy ne ez a torz kép kerüljön az országról átadásra, ahol ezen közösségi adatok (mint amilyen az OpenStreetMap) vagy akár a nem szabadon elérhető, de mindenképp létező turistautak.hu
még említés szintjén sem léteznek? (A nemzetközi szakirodalom is egyre inkább foglalkozik a közösségi adatok kérdésével, így a jelenség mindenképp létezőnek tekinthető.)
Milyen iránybna érdemes vajon elindulni? Van arra lehetőség esetleg hogy az OSM valamilyen módon kommunikálni tudjon a Nemzeti Téradat Infrastruktúra Bizottsággal, ami - ha jól értem - hatással van az
INSPIRE-ral kapcsolatos tevékenységekre?

Nos, a mai napon megérkezett egy javaslat az OSM - pontosabban az Önkéntes Geoinformációs Tartalmakról, ezen belül is a szabad tartalmú közösségi tartalmakról Gervai Péter kollegától:
OSM-INSPIRE-2013
Mint emlékezetes, HUNAGI az első 2010.évi és a 4. (2013.évi) konferenciáján is külön teret szentelt a közösségi térinformatikának, közösségi tartalmaknak éppen az említett OpenStreetMap és Turistautak.hu előadóival, vagy a közlekedési, természetvédelmi és települési alkalmazások példáinak bemutatásával. 
További VGI témák a Naplóban, köztük HUNAGI felhívása 2010 szeptember 4-én a Szedd Te is mozgalom támogatására, amelyből azóta Magyarországon is évente sikeres akció lett.
További észrevételeket is közreadunk, amennyiben azok érdemi és konstruktív javaslatokat, tényadatokat vagy pontosító kiegészítéseket tartalmaznak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése