2007-09-08

eSDI-Net+ nyitó projektértekezlet

Mi is az eSDI-Net+ ? A téradatok gazdagításának és újrahasznosításának európai hálózata, amely Európa szerte a határokon átívelő párpeszéd és a téradat-infrastruktúra bevált gyakorlatára vonatkozó tapasztalatcsere előmozdítására alakul (European Network on Geographic Information Enrichment and Reuse - Network for promotion of cross border dialogue and exchange of best practices on Spatial Data Infrastructures (SDI’s) throughout Europe)
Szeptember 20-21-én a projektet jegyző konzorcium tagjai, 21 európai térinformatikában érdekelt szervezet és az Európai Bizottság képviselői első ízben találkoznak a németországi Darmstadtban, a Fraunhofer Intézet székházában, hogy megvitassák az eSDI-Net+ európai eContentplus projekt megvalósításával kapcsolatos adminisztratív, szervezési és szakmai tartalmi kérdéseket. Némi izgalmat jelent ugyan, hogy a projekt indításához szükséges minden feltétel vajjon szeptember 20-ig megteremthető-e, de ez a bizonytalanság az új dolgok velejárója.
A projektértekezlet meghívott résztvevői a konzorcium tagjai:
IGS Németország, projektvezető
AGH Egyetem, Lengyelország
AM/FM GIS Olaszország
AGISEE, Délkelet-európai Térinformatikai Szervezet, Bulgária
AGILE, Európai Térinformatikai Laboratóriumok Szervezete

USIG, Térinformatikát használók szervezete, Portugális
CNR IMATI, Nemzeti Kutatási Tanács Alkalmazott Matematikai és Infokommunikációs Részlege, Olaszország
EUROGI Európai Térinformatikai Ernyőszervezet

FHG-FOKUSFHG-IGD a Fraunhofer Társaság grafikus feldolgozásra továbbá a mobil infokommunikációra szakosodott intézményei, Németország
GISIG Nemzetközi térinformatikai hálózat, Olaszország (a hálózatnak Magyarországon több tagja is van: FÖMI, HUNAGI, és mások)
HUNAGI Magyar Térinformatikai Társaság
ICIA, Mesterséges intelligencia Intézet, Románia
INGR, Intergraph megoldásszolgáltató csehországi regionális szervezete (Magyarországra is kiterjedően)
KRF, Regionális önkormányzati szervezet, Finnország
LIU-IDA, Linköpping Egyetem Számítógép- és információtudományi Tanszéke, Svédország
PIEMONTE, Az 1206 települést magában foglaló egyik legnagyobb európai régió, Olaszország
SADL, Leuveni Katolikus Egyetem, Belgium
SEERC, Délkelet-Európai Kutatási Központ, Görögország
UJI, Jaume I Egyetem, Spanyolország
URS, A római La Sapienza Egyetem, Olaszország
TELMA On-line Egyetem, Olaszország

A projektet a Fraunhofer Intézet egyik alapítványa az INI Graphics-Net (IGS) vezeti, abba a HUNAGI az EUROGI-n keresztül kapott meghívást 2006 végén. A HUNAGI többszörös felhívásai nyomán végül három közreműködő, a VÁTI Kht, az Ihlet Kht és a Bonaventura Kft. vállalta, hogy tevőlegesen részt vesz a HUNAGI által vállalt feladatok végrehajtásában. A feladatok mindegyike az ismeretek továbbításában, elterjesztésére, valamint hazai bevált gyakorlatnak EU szinten való hasznosíthatóságának előmozdítására vonatkozik. A három éves futamidejű projekt magyar félre eső pályázati költségkerete ugyan igen szerény, mindazonáltal előnye a csapatmunkában való részvétel, eredményeink minőségének és további lehetőségeink megismertetése és láttatása a konzorcium illetve az Európai Bizottság felé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése